franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Novo mesto med najrazvitejšimi občinami v Sloveniji

Piše: R.K.

Čas objave:
12.01.2024 12:20

Na podlagi najnovejših podatkov Ministrstva za finance o koeficientih razvitosti občin za leti 2024 in 2025, Mestna občina Novo mesto zaseda visoko četrto mesto med slovenskimi občinami in prvo med mestnimi občinami. Koeficient razvitosti za Novo mesto je 1,24, kar pomeni, da je občina za 24% nad povprečno razvitostjo občin v državi.

Koeficient razvitosti občin je pomemben kazalnik, ki med drugim odraža stopnjo gospodarske razvitosti, osnovno za dohodnino na prebivalca in število delovnih mest na delovno aktivno prebivalstvo.

Na prvem mestu se je uvrstila občina Komenda s koeficientom 1,34, sledita ji Trzin z 1,32 in Domžale z 1,25. Grosuplje je na devetem mestu s koeficientom 1,22, kar je prav tako odličen rezultat in odraz uspešnega razvoja te občine.

Koeficienti razvitosti so podlaga za določanje obsega sofinanciranja investicij iz državnega proračuna, pri čemer višji koeficient pomeni manjši delež državnega sofinanciranja. Za občine z višjim koeficientom, kot je Novo mesto, je predviden manjši delež sofinanciranja, kar v tem primeru znaša 60 odstotkov.

Ti podatki kažejo na to, da so občine, kot je Novo mesto, visoko razvite in imajo ustrezno gospodarsko in družbeno infrastrukturo, kar prispeva k njihovi uvrstitvi nad povprečno razvitostjo. To je pomembno za razumevanje dinamike razvoja občin in njihove sposobnosti privabljanja investicij ter zagotavljanja kakovosti življenja svojih prebivalcev.