Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice

Novomeščani na mednarodnem srečanju v Ohridu

Piše: R.K.

Čas objave:
05.10.2023 09:45

V Ohridu med 28. septembrom in 1. oktobrom je potekalo 11. mednarodno srečanje srednjih šol za gostinstvo in turizem iz republik nekdanje skupne države Jugoslavije pod imenom - GATUS 2023.

Namen srečanja je predvsem vzpostavitev nekoč dobrega sodelovanja med šolami, izmenjava dijakov in primerov dobre prakse ter spoznavanje in druženje mladih. Srečanje je potekalo pod okriljem RCSOO „Vančo Pitošeski“ iz Ohrida.

Srečanja se je udeležilo 210 udeležencev iz Maribora, Radovljice, Novega mesta, Opatije, Osijeka, Splita, Banja luke, Prijedora, Beograda, Smedereva, Leskovca, Bara, Herceg Novega, Makedonskega Broda in Ohrida.

Tako kot vedno so udeleženci stkali lepe vezi in odnesli domov ne le priznanja za dosežke in novo znanje ter izkušnje, ampak tudi veliko lepih doživetij ter obljubo za vnovično snidenje.

V četrtek, 28. septembra, v hotelu Metropol-Belvi je potekal slavnostni dogodek, dan pozneje pa so potekala tekmovanja v strežbi, kuharstvu in turizmu.

Dijaki Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma so v vseh treh disciplinah prejeli zlato priznanje. V strežbi so tekmovali Nino Tkalac, Hanita Krndali in Anej Novak Rozman pod mentorstvom Francija Mežiča; v kuharstvu Janja Lapuh, Nejc Žugelj in Anej Sladič pod mentorstvom Tatjane Ravnih in v turizmu Eva Drakulić, Špela Škaler Zalokar in Diana Dragan pod mentorstvom Alenke Lipej Kastrevec.

V soboto so za udeležence pripravili celodnevni izlet do samostanskega kompleksa Sv. Naum, muzeja na vodi »Zaliv na kosteh« in ogled Ohrida peš in z vodne strani z ladjo po ohridskem jezeru. Sledila je svečana večerja in podelitev priznanj.

Najuspešnejša šola letošnjega srečanja je Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka.

GATUS 2024 bo v Osijeku na Hrvaškem.