zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

Novomeška koalicija brez svetnikov GAS

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
09.06.2016 16:54

Novomeška koalicija, ki je združevala devet svetniških skupin, ki so z županovo Listo Gregorja Macedonija po zadnjih lokalnih volitvah podpisale dogovor o sodelovanju pri vodenju občine, je od maja vsaj brez enega svetnika Gospodarsko aktivne stranke (GAS). Župan Macedoni ji je namreč sporočil, da se je glede na svoje delovanje izključila sama.

Predsednik regijskega odbora in vodja novomeške svetniške skupine GAS Alojz Kobe je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da jim je župan sredi maja po elektronski pošti sporočil, da stranka ni več del novomeške koalicije in da njenih svetnikov na koalicijske sestanke ne bo več vabil.

Kobe je nadaljeval, da župan objektivnega vzroka za omenjeno izključitev ni navedel, je pa njegovi odločitvi verjetno botrovalo vztrajanje GAS, da se vztraja pri zavezah omenjenega dogovora, pri njegovih programskih prednostnih nalogah, pri preglednosti delovanja in občinskega kadrovanja, je dodal.

V GAS namreč menijo, da se Macedonijev način dela in njegove prednostne naloge vse bolj oddaljujejo od predvolilnih obljub, nekateri člani stranke pa so danes poudarili, da je župan avtokratski, da deluje interesno izključevalno in kadruje le glede na pripadnost.

Kobe je sicer pohvalil nekatere dobre poteze nove občinske garniture in predvsem delovanje občinske uprave ter dodal, da je GAS v občinskem svetu podprl vse kakovostne predloge, ne glede na to, iz katere stranke so prišli, in da bosta njegova svetnika tudi poslej delovala tako.


"Stališče stranke je, da je treba zaveze in dogovore spoštovati, zato smo tudi dosledno vztrajali na izpolnjevanju omenjenega dogovora. Posledično pa se z županom v nekaterih točkah nismo mogli strinjati in poenotiti stališč," je dejal in glede teh med drugim navedel višino plač v občinskih podjetjih, politična kadrovanja, dvig nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in podražitev komunalnih dajatev.

Sicer pa v GAS zagovarjajo stališče, da bi morala Mestna občina Novo mesto več denarja nameniti za svoje izvirne naloge, med katere sodi tudi urejanje infrastrukture, saj je po njihovem mnenju nedopustno, da občina pri več kot 400 kilometrih občinskih cest za njihovo preplastitev letno nameni manj denarja, kot je potrebnega za preplastitev petih kilometrov cestišča, je med drugi dejal Kobe.

Na novinarsko konferenco GAS se je odzval župan Macedoni, ki je priznal, da je zaradi različnih razlogov in Kobetovega "načina dela" zavrnil le njegovo sodelovanje, ne pa tudi njegove "konstruktivne" svetniške kolegice, s katero nameravajo še sodelovati. Pojasnil je tudi nekatere Kobetove trditve, njegove očitke pa zavrnil kot neutemeljene.

V novomeškem 30-članskem občinskem svetu je Macedonijevi koaliciji pred omenjenim zapletom pripadalo 19 glasov.