stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Novomeške priseljenke z donacijo proti nasilju

Piše: STA

Čas objave:
25.02.2022 06:15

Novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela je Društvu življenje brez nasilja v sredo predalo donacijo s trenirkami, slinčki in ruticami, ki so jih izdelale priseljenke, vključene v društveni program socialne aktivacije. S podobnim so lani razveselile mlade matere v novomeški porodnišnici, so sporočili iz omenjenega prostovoljskega društva.

Novomeške priseljenke, vključene v program socialne aktivacije Zmorem sama!, so se letos odločile pomagati tistim, ki se v hudih stiskah znajdejo zaradi nasilja, so pojasnili.

Ob tem so navedli besede predsednice Društva življenje brez nasilja Natalije Petakovič, da žrtvam nasilja na Dolenjskem in v Beli krajini poleg javnih služb pomagajo tudi strokovne delavke njihovega društva.

Društvo ima od leta 1999 tudi varno hišo, kamor se lahko skrivno umaknejo ženske in otroci, zadnjih pet let pa v središču Novega mesta deluje še javno dostopna Svetovalnica za žrtve nasilja. Do večje osebne varnosti so lani pomagali več kot 300 ljudem, in sicer od mater z majhnimi otroki do starostnikov, je pristavila Petakovičeva.


V omenjeni varni hiši so zavetje pred udarci in trpinčenjem ter celostno psihosocialno pomoč omogočili 22 ženskam in otrokom, pa je dodala strokovna vodja varne hiše Melita Kramar.

Sicer pa žrtvam ponujajo celostno podporo, ki med drugim vključuje spremstvo k odvetniku, na upravno enoto in druge ustanove, svetovanje in pripravo načrta, kako živeti brez nasilja, in podobno. Pomoč ponujajo tudi v omenjeni svetovalnici, lani pa jo je tam iskalo 235 ljudi, je dejala Kramarjeva.

Omenjeni društvi sicer povezuje prav celostna in individualna podpora pri uporabnikih. Program socialne aktivacije Zmorem sama! Društva za razvijanje prostovoljnega dela, ki je namenjen priseljenkam s stalnim bivališčem v Novem mestu, poteka od leta 2019, z njim pa od učenja slovenskega jezika do osnov računalništva, pisanja življenjepisov in drugo pomočjo ženskam iz Albanije in območja nekdanje Jugoslavije pomagajo do lažje zaposlitve. V program so do zdaj vključili 60 žensk, v kratkem pa bodo vanj sprejeli novih 15 udeleženk.

Program socialne aktivacije Zmorem sama! sofinancirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad. Delovanje Društva življenje brez nasilja pa poleg omenjenega ministrstva omogočajo še FIHO in 12 območnih občin, so še navedli v Društvu za razvijanje prostovoljnega dela.