Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

Novomeški Narodni dom si zasluži lepšo podobo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.09.2016 11:53

V zadnjem času se na Mestni občini Novo mesto pospešeno ukvarjajo s sanacijo Narodnega doma. Najstarejši narodni dom v Sloveniji si zasluži lepšo podobo, saj je bil predolgo degradirana točka mestnega jedra. Potrebna je celovita prenova, saj je objekt dotrajan in nevaren. In v ponedeljek se bo začelo.

Narodni dom je pomemben del novomeške kulturne dediščine, zato je občina kot lastnica objekta dolžna preprečiti njegovo nadaljnje propadanje in osmisliti vsebine, s katerimi bo ta institucija bogatila novomeški kulturni prostor.

Dolgotrajna prizadevanja za pridobitev sredstev na Ministrstvu za kulturo so pred nekaj tedni obrodila sadove, saj je država za zamenjavo strehe namenila dobrih 50 tisoč evrov. Po pridobitvi sredstev bo tako stekla realizacija obnove, ki se začenja v ponedeljek, 3. oktobra. Obnova strehe in fasade bo terjala tudi zaporo Sokolske ulice, zato vse obiskovalce mestnega jedra občina prosi za razumevanje. Dela se predvidoma zaključujejo v sredini decembra.

Poleg strehe in fasade je potrebno urediti tudi nevarno električno instalacio, požarno ter komunalno in sanitarno varnost v objektu. Vsi ti ukrepi seveda niso možni, če so v objektu prisotni uporabniki, ki so jih zato pozvali, da izpraznijo svoje prostore. Trenutni uporabniki v Narodnem domu skrbijo za prostore, v katerih ustvarjajo in bivajo, jih pa ne obnavljajo v smislu gradbenih del ali drugih investicijskih posegov. Nujna sanacijska dela vsako leto opravi Mestna občina Novo mesto. Prav tako občina plačuje vse materialne stroške, ki nastanejo v objektu in jih ustvarijo trenutni uporabniki Narodnega doma. Ti stroški - od elektrike, komunale in varovanja na letni ravni znašajo okvirno 10 tisoč evrov brez investicijskega vlaganja.

Po prenovi bo lastnik določil pravila in v skladu z varnostnimi omejitvami uporabe Narodni dom namenila vsem kulturnim ustvarjalcem pod enakimi pogoji. Vse več se jih namreč sooča s pomanjkanjem ustreznih prostorov za svoje delovanje in prav je, da je Narodni dom, kot občinski objekt, na voljo kar najširšemu krogu uporabnikov.

Za souporabo prostorov se bodo, če bodo tako želeli, lahko prijavili tudi sedanji uporabniki, ki jim bodo po najboljših močeh prisluhnili glede umestitve njihovih programov in želenega načina delovanja v Narodnem domu. Vse v skladu s pogoji, ki bodo veljali za vse uporabnike prostora.

Vsekakor pa bo objekt po sanaciji namenjen dnevnemu delovanju ustvarjalcev, nikakor pa ne bivanju ali uporabi v nočnih urah. Stanovanjsko problematiko v občini rešujejo z drugimi ukrepi, kot so občinska neprofitna stanovanja ali stanovanja, ki jih nudi Stanovanjski sklad Republike Slovenije.