IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Novomeški skavti tudi letos zimovali

Piše: R.K.

Čas objave:
23.03.2022 08:12

Zimovanja novomeških skavtov so letos zaradi ukrepov za zajezitev covida potekala enodnevno.

Kljub temu so novomeški skavti Steg Novo mesto 1 (Šmihel) in Steg Novo mesto 2 (Prečna) med 19. februarjem in 6. marcem skupaj prehodili kakšen kilometer, zakurili ogenj in uživali v naravi. 

BOBRI IN BOBROVKE – BB (6-7 let)
Najmlajši novomeški skavti so zimovanje preživeli z Noetom in njegovo družino v središču Novega mesta. Bog je nagovoril Noeta, da si zgradi ladjo, s seboj vzame družino in živali ter se reši pred potopom na zemlji. Druščino na ladji je zemljevid vodil na različne točke (grad Grm, Ragovski log, Loka, Drska in Šmihel). Tam so spoznali ustanovitelja skavtov Roberta Baden- Powella (Bi-Pi-ja), poskrbeli za svoje zdravje s telovadbo, poglobili svoje slovensko državljanstvo, spoznali odlomek iz Svetega pisma Bog je ljubezen ter se naučili še nekaj novega o varovanju in skrbi za naše okolje. Po mnogih vremenskih spremembah, tudi manjši snežni nevihti, je Bog Noeta, družino in živali na ladji rešil. Sklenil je zavezo med nebom in zemljo. In končno se je prikazala mavrica. Dan so bobri zaključili s peko hrenovk in penic na ognju ter duhovno mislijo našega najmodrejšega čuka Malaka.

VOLČIČI IN VOLKULJICE – VV (8-10 let)
Šmihel - Letošnje enodnevno zimovanje so volčiči in volkuljice stega Novo mesto 1 preživeli doma v Šmihelu. V zavetju Baragovega zavoda se je tako odvila prva Gručijada - veliki spektakel med gručami. Med celotnim dnevom so volčiči in volkuljice pokazali ogromno mero motivacije, poguma in požrtvovalnosti. Dan so zaključili s podelitvijo praktičnih nagrad najuspešnejšim ter peko hrenovk in twista na ognju.

Prečna - Volčiči in volkuljice Prečna, lokalne skavtske enote Novo mesto 2 so se v vikendu, 26. 2. - 27. 2., podali na zimovanje, katerega tema so bile zimske olimpijske igre. Prvi dan so pričeli s kvalifikacijskim biatlonom, pri katerem so se volčiči dokazali, da so pripravljeni za olimpijske igre. Nato je sledil uraden prihod v olimpijsko vas, prižig olimpijskega ognja in predstavitev zastopanih celin. Popoldan so se začele olimpijske igre, pri katerih so tekmovali v različnih disciplinah, naša najljubša je bila štafetno zabijanje žeblja. Zabavni večer je prekinil šok ob ugasnitvi olimpijskega ognja. Volčiči so se tako ponoči odpravili poiskat plamen, ter ga nato uspešno ponesli nazaj v olimpijsko vas. Zimovanje so zaključili s sv. mašo. Dober lov!

IZVIDNIKI IN VODNICE – IV (11-15 let)
Šmihel - Lokalna skavtska enota se je lepega petkovega jutra zbrala na parkirišču pod Gorjanci in se skupaj peš odpravila na Miklavža. Med potjo so se pogovarjali o pomenu postnega časa, ko pa so prišli do baze na Miklavžu, so se lotili dela. Voditelja Irena in Klemen sta predstavila, kako se naredi bivak iz naravnih materialov, ki so ga potem izvidniki postavili sami. Na koncu so voditelji kvaliteto bivaka preizkusili s polivanjem vode. Recimo, da bi ob rahlem pršenju ostali suhi. Izvidniki so si na ognju sami skuhali kosilo, potem pa je sledila velika igra, kjer so z obiskom otokov nabirali surovine za izgradnjo čolna, ki jih je rešil pred potopom. Dan so zelo premraženi (nekateri celo neprostovoljno sveže skopani) zaključili ob ognju in čokoladnih bananah. Izvidniki so domov odšli toplih src in premraženih nog.

Prečna - Enodnevno zimovanje izvidnikov in vodnic iz Prečne, stega Novo mesto 2, je bilo zaznamovano z našim ustanoviteljem Robertom Baden Powellom! Izvidniki in vodnice so v soboto, 26. 2. 2022, na travniku v Ledeči vasi, skozi dan spoznavali ključne trenutke njegove življenjske poti in poleg nabrusili svoje veščinsko znanje. Izvidniki so urili svoje veščine prve pomoči, ognjev in kuhanja, orientacije in odprave, prav tako pa so se naši novinci pripravljali na skavtski izpit, ki jih čaka na koncu leta. Za kosilo so si po skupinah (vodih) skuhali klasično skavtsko kosilo – makaroni s tuno in sirom v smetanovi omaki. Popoldne so nadaljevali z veliko igro z različnimi štafetnimi igrami in medsebojnim tekmovanjem. Dan so zaključili s pohodom do Šentjernejskega župnišča, kjer so se posladkali s pustnimi krofi in imeli zabavni večer ob različnih igrah.

POPOTNIKI IN POPOTNICE – PP (16-21 let)
Šmihel - Po služenju klanovcev (skupina popotnikov in popotnic) na zimovanjih mlajših vej je tudi novopečeni Klan SLANE POSTRVI dočakal svoj dan. Soboto, 5.3.2022, so začeli z molitvijo in krajšim sprehodom do gozda voditelja Gašperja, kjer so klanovci dopoldne aktivno služili. S sekanjem in zlaganjem drv so si ojačali stegenske mišice in biceps, sixpacke pa so raje nadomestili s slastno pico iz sača. Popoldne je sledilo razmišljanje o klanovskem novem imenu, ki je že nekaj časa visel v zraku in bil neuradno krščen že s pustnimi maskami. Uradna ceremonija se seveda ni mogla izpeljati brez kančka “nagravžnosti”, zato so se popotniki v znak pripadnosti klanu SLANE POSTRVI usekali kar z nasoljeno postrvjo, ki so jo na koncu tudi spekli in pojedli.

Prečna - Popotniki in popotnice iz Prečne so zimovanje imeli v soboto, 19.2., na Velikem Slatniku. Po uvodni molitvi in predstavitvi teme zimovanja, ki je bila prijateljstvo, so se podali v bližnji gozd, kjer so nabrali potrebni les za izdelavo “švedskih bakel”. Po kosilu, ki so si ga skuhali na ognju, so odšli na krajši sprehod. Popoldne so začeli z napeto igro baseball-a. Ker je začelo kar precej deževati, so dogajanje preselili v hišo, kjer so klanovci imeli katehezo in veliko puščavo. Sledila je večerja ter en super zabavni večer. 

Kljub dežju, so ves dan prepevali, se igrali razne igre, ter ves dan preživeli s “Prijateljčki”.