stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Novomeški velodrom spet pod streho

Piše: STA

Čas objave:
03.08.2023 12:13

Novomeški velodrom v Češči vasi, ki mu je preobilen sneg januarja zrušil napihljivo streho, so spet ustrezno pokrili. Novo napihljivo membransko streho je njen lastnik, podjetje Duol, namestilo s pomočjo Slovenske vojske. Celotno škodo so sicer ocenili na največ 100.000 evrov, objekt pa je bil v celoti zavarovan. Treningi bodo stekli v kratkem.

V velodromski stavbi še te dni saniranjo in čistijo njeno notranjost. Nameščajo tudi ograjo, tako da bi lahko kolesarji trenirati začeli v roku tedna dni, je direktor občinskega Zavoda Novo mesto Aleš Makovac povedal za STA.

Ko bodo popravili še tartansko površino in vadbišče ter nabavili nekaj nove opreme, predvidoma do konca šolskih počitnic, pa bodo z vadbo lahko vnovič začeli tudi atleti. Jeseni naj bi ponovno stekla tudi tekmovanja, je dejal.

Glede januarske nesreče in njene sanacije je Makovac ocenil, da škoda ni bila večja od navedenih približno 100.000 evrov "po zaslugi sprotnega preprečevanja nastanka dodatne škode".

Ves čas so črpali vodo in predvsem pokrivali odkrite dele. Največ težav jim je sicer v dneh po nesreči povzročalo deževje. Ker so vse omenjeno "uspešno obvladovali", pa do dodatne škode na najbolj občutljivi kolesarski stezi ni prišlo. Ker je ostala na svojem mestu, nedotaknjena, suha in čista, pa bodo lahko kolesarji vaditi začeli med prvimi, je pojasnil.

Nova membranska streha za nadtlačno nadkritje velodroma je sicer površinsko nekoliko drugačna od prejšnje. Druga novost pa je po Makovčevih besedah to, da imajo upravljavci velodroma nad pokritjem zdaj popoln nadzor oz. dostop do strehe, medtem ko so imeli prej omejen dostop.



Usposobili bodo tudi potrebno osebje in vzpostavili "partnerske odnose, ki so potrebni za to, da se lahko odzovemo takoj, ko so na strehi trije centimetri snega, je še povedal Makovac.

Leseni velodrom v Češči vasi pri Novem mestu so sicer zgradili zaradi potreb tamkajšnjega mladinskega svetovnega prvenstva v kolesarstvu leta 1996, kasneje pa je zaradi zunanjih vremenskih vplivov začel propadati. Tropski les za prvotno kolesarsko stezo so uvozili iz ekvatorialne Afrike. Velodrom so do prenove uporabljali le kolesarji.

Mestna občina Novo mesto se je sicer skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, z olimpijskim komitejem, z atletsko, s kolesarsko in triatlonsko zvezo zavezala, da bodo prenovljeni velodrom nadgradili v "nacionalno in mednarodno pomemben vadbeni center" kolesarstva, atletike in triatlona.

Občina je velodrom nato v zadnjih letih prenovila, nadgradila in pokrila. Za celotno naložbo je odštela približno štiri milijone evrov. Približno 600.000 evrov podpore sta prispevala takratno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacija za šport. Omenjeno streho so začeli graditi leta 2018 in njeno nameščanje končali leta 2019.

Občina ob velodromu gradi še plavalni bazen, celotna ponudba v Češči vasi pa naj bi omogočila delovanje vadbenega središča oz. olimpijskega vadbenega centra za kolesarstvo, atletiko in triatlon, ki bi v trikotniku Dunaj-Beograd-Milano zapolnil tovrstno praznino.