volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Novomeško evropsko digitalno-inovacijsko stičišče za pomoč pri digitalni preobrazbi

Piše: STA

Čas objave:
06.12.2023 08:55

Evropsko digitalno inovacijsko stičišče SRC-EDIH, katerega koordinator je Razvojni center Novo mesto, gospodarskim družbam in podjetnikom ponuja pomoč pri procesu digitalne preobrazbe. Gre za trimilijonski triletni partnerski projekt. Polovico denarja prispeva Evropska komisija, četrtino država in preostanek člani konzorcija SRC-EDIH.

V Novem mestu je pred približno letom dni zaživelo eno od dveh evropskih stičišč za digitalizacijo v Sloveniji. Njegova ključna naloga je krepitev digitalne preobrazbe na vseh ravneh, so povedali na današnji novinarski konferenci v Novem mestu.

SRC-EDIH po besedah direktorja Razvojnega centra Novo mesto Francija Bratkoviča pospešuje digitalno preobrazbo malih in srednje velikih podjetij ter javnega sektorja. Med njegovimi cilji so še dvig konkurenčnosti in odpornosti gospodarstva in družbe z upoštevanjem stebrov trajnostnega gospodarskega, okoljskega in družbenega razvoja.

Je tudi točka znanja, smernic in podpore za pospešitev široke uporabe ključnih digitalnih tehnologij, kot so super računalništvo, umetna inteligenca, kibernetska varnost in robotika ter osišče razvoja digitalno podprtih inovativnih poslovnih modelov.

Novomeško digitalno-inovacijsko stičišče sicer lahko pomaga pri razvijanju digitalnih veščin s testiranjem pred investiranjem, z oceno digitalne zrelosti, z omogočanjem mreženja v inovacijskem sistemu in s podporo pri iskanju virov financiranja. Tehten del njegove pomoči predstavlja sto različnih izobraževanj, katerih glavnina se bo začela prihodnje leto, je dodal Bratkovič.


Novomeški župan Gregor Macedoni je poudaril, da lahko lokalnim skupnostim in drugim javnim ustanovam v Novem mestu že zdaj ponudijo tri testna okolja. Eno na temo pametnih mest v novem inkubatorju UrbaNMakerspace ter dve na temi geoprostorskih tehnologij in digitalizacije internih procesov ter postopkov na občinski upravi. Mestna občina Novo mesto želi sicer s svojo regijo postati eno vodilnih mest na področju digitalizacije. Prizadeva si tudi, da ta postane eden od stebrov regijskega razvoja, je še povedal Macedoni.

Direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš je dejal, da želijo s projektom razviti regionalno in širšo inovacijsko kulturo. Prek digitalnega-inovacijskega stičišča pa bodo pri zaposlenih krepili razvoj novega visokotehnološkega znanja, ki bo omogočalo prehod v digitalno-nizkoogljično-krožno gospodarstvo.

Dekan novomeške Fakultete za informacijske študije Matej Makarovič je predvsem poudaril njeno vlogo. V okviru SRC-EDIH se ta osredotoča zlasti na področja krožnega gospodarstva, vpeljave novih procesov, razumevanje avtorskih pravic in prenosa tehnologij, je med drugim navedel.

Konzorcij SRC-EDIH poleg Razvojnega centra Novo mesto sestavljajo še partnerji Mestna občina Novo mesto, novomeški fakulteti za informacijske študije in industrijski inženiring, Univerza na Primorskem, Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Univerza v Novi Gorici, Občina Ajdovščina, RIC Bela krajina in podjetja CADCAM Lab, Koofr in Mikrografija.

Pridruženi partnerji so Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje regionalnih razvojnih agencij Slovenije in Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina. V Sloveniji poleg novomeškega deluje še podoben mariborski projekt.