nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

O Romih na Dolenjskem

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
05.11.2016 11:32

Danes zaznamujemo svetovni dan romskega jezika v spomin na 5. november 2008, ko so prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar.

Romski jezik je zelo raznolik. V vsakem romskem naselju Romi namreč govorijo drugače. Ta posebnost romskega jezika je socialno, kulturno in zgodovinsko pogojena, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na Zvezi Romov za Dolenjsko in dodali, da si romska skupnost in znanost o jeziku prizadevata poenotiti jezik v smeri standardizacije romskega jezika in preliti zvočnost dialektov v pisani jezik.

V obdobju zadnjih let na zvezi opažajo, da se romski jezik, kakršen se je ohranjal v ljudskem izročilu, deloma izgublja. Socializacija in modernizacija vplivata na romsko mladino, da ne ohranja več toliko romski jezik in običaje kot nekoč. Romska kultura se, kot pravijo, "utaplja v globalnem kulturnem poenotenju, ki ga diktira potrošniška družba". Z zmanjševanjem spoštovanja do svojega jezika se izgublja samospoštovanje in tudi spoštovanje drugih, to pa vodi v nestrpnost in nasilje. Zato si Romi prizadevajo za razvoj romskega jezika, spoštovanje svoje kulture in sobivanje različnih kultur, so še zapisali v zvezi.