franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Ob mesecu prve pomoči delavnice temeljnih postopkov oživljanja

Piše: R.K.

Čas objave:
11.09.2023 12:24

Druga sobota v mesecu tradicionalno predstavlja mednarodni dan prve pomoči, v Sloveniji pa pomeni tudi začetek meseca prve pomoči, ki se bo zaključil 16. oktobra, na svetovni dan oživljanja. Rdeča nit letošnjega meseca prve pomoči je vseživljenjsko učenje prve pomoči.

V tem obdobju bo tudi Območno združenje Rdečega križa Novo mesto organiziralo brezplačne delavnice prve pomoči, s prikazi prve pomoči na dogodkih v dolenjski regiji bomo opozarjali na pomen vseživljenjskega učenja prve pomoči.

Prva pomoč, vključno z oživljanjem, je ključno dejanje za učinkovito in hitro zdravljenje poškodb in bolezni, s čimer se poveča možnost preživetja. Temeljni postopki oživljanja mimoidočih za dva- do štirikrat povečajo možnost za preživetje osebe v primeru zastoja srca.

O pomenu vseživljenjskega učenja prve pomoči in dostopnosti znanj, se je v letošnji poslanici dotaknila tudi predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Ana Žerjal: »Znanja in veščine prve pomoči morajo biti dostopna vsakomur, saj so ta pomemben gradbeni element k zagotavljanju osebne varnosti in krepitvi kapacitet lokalne skupnosti. Zavedanje, da vsakdo lahko reši življenje, prepreči poslabšanje zdravstvenega stanja in izboljša možnosti preživetja, je glavno vodilo vseh, ki neutrudno skrbimo za usposabljanja. Tako s skupnimi močmi pomembno prispevamo k uresničevanju Strategije 2030, katere cilji so zmanjšati negativen učinek nesreč, števila umrlih in obolelih ter povečati kapacitete lokalne skupnosti in družbe.«

V prihajajočem mesecu dni, mesecu prve pomoči, bodo na OZ Rdečega križa Novo mesto organizirali brezplačne delavnice Temeljnih postopkov oživljanja z AED:

  • 12. septembra, ob 16.00, na OZ RKS Novo mesto,
  • 15. septembra, od 10.00 do 14.00, v SB Novo mesto, Dan odprtih vrat,
  • 22. septembra, dopoldan, na Glavnem trgu, Dan brez avtomobila,
  • 10. oktobra ob 16.00, na OZ RKS Novo mesto.

Vabijo vse generacije, otroke, mladostnike, odrasle in starostnike, da se naučijo oziroma obnovijo svoja znanja prve pomoči. Vsako človeško življenje je pomembno, zato moramo svoja znanja in veščine prve pomoči redno obnavljati.

Posebej vabijo prostovoljce, ki bi se kot laiki radi pridružili ekipam prve pomoči CZ in pomagali ponesrečenim v naravnih in drugih nesrečah. Prijave zbirajo na: prvapomoc.rknm@gmail.com