stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Škocjan

Ob Radulji v Občini Škocjan danes javno obročkanje ptic

Piše: STA

Čas objave:
17.09.2022 11:27

Na mokrišču Zdravci v povodju Radulje v Občini Škocjan je danes potekalo javno obročkanje v divjini živečih ptic. Gre sicer za območje z enim redkih primerov neokrnjenega mokrišča na meji med dolenjskima občinama Škocjan in Šmarješke Toplice, kjer vsako leto poteka obročkanje ptic.

Udeleženci so si  lahko brezplačno ogledali obročkanje ptic, ki je zgodaj zjutraj najbolj množično. Predstavili so jim tudi ohranjenost omenjenega habitata ter živali, katerih življenje je odvisno ob povodja Radulje.

Ogledali so si lahko tudi poplavni odsek Radulje, kakršen je bil nekdaj, in si kot življenjsko območje zasluži naziv Natura 2000. Ogled obročkanja je vodil podpredsednik dolenjske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Jani Vidmar, so sporočili prireditelji obročkanja.

Radulja in njeni pritoki sicer spadajo v območje Natura 2000, v mokrišču Zdravci pa ornitologi s pomočjo obročkanja preučujejo selitev ptic, njihovo življenjsko dobo, populacijsko dinamiko in mnoge druge pojave. Na območju Zdravcev so do zdaj opazili več kot 150 ptičjih vrst, so še dodali.

Javni ogled obročkanja prirejata Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ter škocjanska občina. Pripravili so ga v okviru projekta Medgeneracijsko stičišče v naravi, ki ga sofinancirata država in Evropski sklad za regionalni razvoj.