franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brežice

Ob Sotli na Brežiškem bodo obmejno rezilno žično ograjo nadomestili s panelno

Piše: STA

Čas objave:
29.05.2021 17:27

Ob Sotli v Občini Brežice bodo približno 12 kilometrov žične rezilne ograje na meji s Hrvaško nadomestili s panelno ograjo, je po današnjem delovnem srečanju z brežiškim županom Ivanom Molanom na Jesenicah na Dolenjskem zatrdil notranji minister Aleš Hojs. Govorila sta še o problemu okrepljenega prehajanja meje med poletno turistično sezono.

Glede čiščenja zemljišča ob obmejni ograji je Hojs napovedal, da bodo v 14 dneh določili, kje na ograji in koliko vrat oz. prehodov bodo uredili, s temi posegi pa soglaša tudi direkcija za vode, je dodal.

Ob tem je ocenil, da bi lahko omenjene prehode uredili v roku enega meseca. Z menjavo ograje iz rezilne žice pa bi lahko začeli v jesenskih mesecih. Danes so se tudi dogovorili, da bodo skupaj s policijo pregledali, kje so še nevralgične točke, za katere brežiška občina ocenjuje, da bi jih bilo smiselno zaščititi z ograjo.

Hojs je sicer dejal, da z zaskrbljenostjo gleda v prihodnje mesece, ko ob pojenjanju epidemije pričakujejo okrepitev nedovoljenega prehajanja zelene meje in morda nov migrantski val. Glede na to, da je na grško-turški meji letos zagotovljeno boljše varovanje, pa "morda takega vala, kot je bil leto ali dve leti nazaj", letos ne bo, je ocenil.



Opozoril je tudi, da se je nedovoljeno prehajanje meje v zadnjem obdobju dokaj spremenilo in da se vse bolj pojavlja organizirano tihotapljenje ljudi z vozili. "Policija je sicer na to absolutno pripravljena, če bo ta migrantski val večji, pa bo slovenska policija potrebovala pomoč bodisi Slovenske vojske bodisi tujih policij," je še dejal Hojs.

Brežiški župan je povedal, da je ministra opozoril na problem čiščenja terena ob ograji na meji in da ste se dogovorila, da bodo na določenih mestih postavili dodatna ograjna vrata in s temi prehodi predvsem ob obmejnih vodotokih omogočili redno čiščenje. Veseli ga tudi, da bodo ograjo iz rezilne žice nadomestili s panelno ograjo, je dodal.

Z ministrom sta se dotaknila tudi problema okrepljenega prehajanja državne meje med poletno turistično sezono in posledičnih prometnih zastojev. Med drugim so Hojsa opozorili, da bi bilo za dnevne delovne migrante smiselno vzpostavili dodatni maloobmejni prehod, je še dejal Molan.

Brežiški župan Ivan Molan

O čiščenju zemljišča ob ograji na meji in ministrovem obisku


Minister za notranje zadeve Aleš Hojs

O zamenjavi ograje ob Sotli in o obisku v Občini Brežice