profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kočevje

Občina in Cerkev sklenili dogovor

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.12.2012 22:56

Župnija Kočevje je kot denacionalizacijski upravičenec za okoli dva hektarja zemljišč v okolici Kočevja junija 2010 vložila tožbo zoper Občino Kočevje iz naslova odškodnine po Zakonu o denacionalizaciji.

Postavljeni zahtevek je bil težak 787. tisoč evrov. V letu 2011 so pričeli intenzivne pogovore glede poravnave, saj je temelj zahtevka skladno s sodno prakso, nesporen. Po dolgotrajnih usklajevanjih so se pogodili za znesek odškodnine v višini 180. Tisoč evrov, s čimer so zaprli vse zahtevke tožeče stranke iz tega naslova, kot tudi iz naslova obresti. Hkrati so stopili še korak dlje in so s poravnavo uredili še premoženjskopravna razmerja, saj so razdelili solastnino, ki je nastala z denacionalizacijo. S tem so zaprta vsa pereča vprašanja med strankama.

Poravnavo je na zadnji seji soglasno potrdil tudi občinski svet občine Kočevje. Kočevski župnik Anton Gnidovec je bil nadvse zadovoljen z opravljenim delom predvsem pa z razumevanjem sedanjega vodstva lokalne skupnosti, prejšnja pa se tega primerna ni zmogla lotiti. Denar bo župnija namenila za različne potrebe. Kočevski župan dr. Vladimir Prebilič je v tako sklenjeni poravnavi prepoznal štiri pomembna izhodišča, ki sta pisana na kožo občini in cerkvi.


Poleg te uspešno sklenjene poravnave je občini uspelo v kratkem z redom sester Vicencija Pavelskega denacionalizacijski zahtevek od sto tisoč poravnati na dvajset tiso evrov, z družino Levstik pa poravnavo za staro knjižnico v znesku 133 tisoč in 40 tisoč zamudnih obresti.