Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Obiskovalci naj začutijo "ljubezen dreves"

Piše: STA

Čas objave:
24.04.2019 08:41

Ob gradu Sevnica so ob svetovnem dnevu Zemlje sinoči odprli tematsko pot Gozd je kultura. To so uredili v okviru nekaj več kot 200.000 evrov vrednega projekta ReviZen, katerega vodilni partner je Občina Krško. Z

Za ureditev poti so odšteli približno 27.000 evrov, so povedali v sevniškem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti.

V sevniškem Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti so za STA navedli, da so za ureditev omenjene tematske namenili približno 15.000 evrov, razliko do navedene vsote pa za ureditev dela grajskega parka in tamkajšnjih dreves.

Pri partnerskem projektu ReviZen oz. Zelena doživetja Posavja sicer s krško občino sodelujejo Center za podjetništvo in turizem Krško, Galerija Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki, občini Bistrica ob Sotli in Radeče ter omenjeni sevniški zavod, ki bo za sevniške, skupaj nekaj več kot 40.000 evrov vredne projekte, dobil nekaj manj kot 30.000 evrov evropskih sredstev.

Ob tematski poti Gozd je kultura v sklopu sevniškega grajskega parka so sicer postavili tako imenovani deblak, ki predstavlja les 32 drevesnih vrst, ob poti so postavili tudi čebelnjak.
Njeni upravljavci želijo, da obiskovalci med sprehodom po omenjeni tematski poti spoznajo drevesne vrste in pomen tako posameznega drevesa kot gozdne celote ter zaznajo, kaj pomeni vrednost gozdnega prostora od gozdnih tleh do fotosinteze, so dodali.

Še posebej želijo, da obiskovalci začutijo "ljubezen dreves, ki se prelije v samo grajsko poslopje", tematsko pot pa nameravajo razširiti in dopolniti, so še napovedali v sevniškem javnem zavodu.
Po podatkih krške občine projekt Zelena doživetja Posavja med drugim predvideva pripravo načrta za oživitev degradiranih urbanih območij, zasaditev lokalnih rastlinskih vrst, nakup inovativne opreme za njihovo predstavitev ter druge t. i. urbane opreme, ki omogoča dejavno preživljanje prostega časa in družabno srečevanje.

Predvideva tudi oblikovanja učne poti, zelenih kotičkov in podobno, ustrezno usposabljanje ter različne predstavitve. Za projekt so jim pristojni odobrili nekaj več kot 140.000 evrov sredstev EU.