Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Ljubljana, Kočevje

Obsojena za rezanje žice

Piše: Radio Krka, Dnevnik

Čas objave:
12.09.2016 10:59

Okrajno sodišče v Kočevju je protestnika Andreja Vidica in Petra Radeta obsodilo na mesec dni pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, ker sta decembra lani prerezala bodečo žico ob Kolpi.

Kazenski pregon se tožilstvo sprva želelo opustiti, če bi v zameno opravila družbeno koristno delo, a je ravno policija zahtevala obsodbo.

20. decembra lani sta se Peter Rade in Andrej Vidic udeležila protestnega shoda proti bodeči žici. S skupino kajakašev sta med veslanjem na Kolpi srečala večjo skupino protestnikov. S kajaki so skušali pristati pristati na kraju, kjer so običajno stopali na obalo, a ugotovili, da jim je žica v napoto, zato so jo prerezali, da bi lahko dostopili do obale, je povedal Peter Rade.

Policija rezanja sicer ni videla, a so ju pri tem ujele televizijske kamere in fotograf časnika Dnevnik. Ko so ju policisti identificirali in zaslišali, so zoper njiju predlagali kazenski pregon.
"Gre za kaznivo dejanje, s katerim so bila napadena sredstva za varovanje državne meje, ki imajo pomen tudi za varnost države in njenih državljanov," so za Dnevnik pojasnili svoje nasprotovanje na ljubljanski policijski upravi.


Škoda, ki naj bi jo z rezanjem povzročila državi, po poročanju časnika znaša 44 evrov.

Sledila je sodba, na katero pa se Vidic in Rade nista pritožila. Proces je bil po njunem mnenju farsa.
"Mesec dni zapora za 44 evrov škode je absurd, saj že en dan zapora državo stane več kot 44 evrov," je povedal Vidic. "Policija je s procesom hotela zastrašiti mene, soobtoženega Radeta in vse državljane, da se ne bi upirali postavljanju bodeče žice, kar je državnemu aparatu deloma celo uspelo."