zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice

Odprli prenovljene prostore laboratorija ZD Trebnje

Piše: R.K.

Čas objave:
16.10.2023 10:58

Zdravstveni dom Trebnje ima odslej sodoben laboratorij. Prenova laboratorijskih prostorov ter nakup sodobne opreme in naprav sta del širše naložbe v posodobitev zdravstvenega doma, ki je vredna dobrega pol milijona evrov. Zavod je sredstva za posodobitev zagotovil sam.

Danes, v petek, 13. 10., so v Zdravstvenem domu Trebnje odprli prenovljene prostore laboratorija. Pri tem so sodelovali direktorica ZD Trebnje Karmen Lukše, strokovni vodja zavoda dr. Zdenko Šalda in vodja laboratorija Darinka Oštir Mevželj.

Obiskovalci, prvi med njimi so bili predstavniki občin ustanoviteljic, so si ob priložnosti lahko pobliže ogledali laboratorij in sodobne naprave. Laboratorij ZD Trebnje, ki zaposluje osem ljudi, opravi 358 tisoč preiskav na leto, vsak dan pa v povprečju sprejme 160 ljudi.

Začetki delovanja laboratorija v Trebnjem segajo v leto 1964. Od takrat so pristojni izvedli pet prenov prostorov laboratorija. Najnovejšo so začeli načrtovati v letu 2020, v projekt so vključili več enot zavoda. Ob prenovi so, ob nemotenem zagotavljanju vseh storitev v času del, morali opraviti zahtevne selitve na začasno lokacijo. Poleg infrastrukturne urejenosti prostorov je za selitev analitičnega dela (IP povezave, prenos izvidov) skrbelo osem ekip.

Prenova laboratorijskih prostorov je del širše naložbe v posodobitev zdravstvenega doma, vredne nekaj več kot 500 tisoč evrov. Sredstva za prenovo je zavod zagotovil sam.

Direktorica ZD Trebnje Karmen Lukše: »Sedaj imamo moderne, svetle in funkcionalne prostore s tremi odvzemnimi mesti in sodobno opremo. Vstop v laboratorijske prostore je brezstičen in nadzorovan, kar zmanjšuje možnost prenosa okužb, obenem pa omogoča pacientom večjo zasebnost. Prednost je tudi možnost naročanja pacientov. Nova ureditev laboratorija bo ustrezala potrebam v prihodnjih 15 letih. Investicijo smo v celoti financirali iz lastnih sredstev, brez kreditov, kar je predstavljalo velik izziv. Skupaj smo dosegli velik korak naprej za boljše zdravstvene storitve in bodočo skrb za naše paciente.«

Vodja laboratorija Darinka Oštir Mevželj: »Vodilo laboratorija v ZD Trebnje je Pravi izvid, za pravega pacienta, ob pravem času in za primerno ceno, ob upoštevanju Kodeksa deontologije v laboratorijski medicini. V laboratoriju skrbimo za izobraževanje tako laboratorijskega, zdravstvenega kadra in pacientov. Da so naši rezultati zaupanja vredni, nenehno izvajamo kontrolo kakovosti; to pomeni, da imamo pod nadzorom vse faze dela. To je pomembno tudi zato, da so rezultati primerljivi z rezultati drugih laboratorijev, kar je v pomoč pri sprejemu pacientov v npr. bolnišnico, s tem se skrajša postopek obravnave.«

V Zdravstvenem domu Trebnje opravljajo laboratorijske preiskave za prebivalce štirih občin ustanoviteljic (Trebnje, Mirna, Šentrupert, Mokronog-Trebelno), za zapornike zapora na Dobu pri Mirni in za stanovalce Doma starejših občanov Trebnje. Za paciente, ki ne morejo na odvzem v laboratorij ZD Trebnje, poskrbi patronažna služba. V laboratorijski sistem sta povezana tudi koncesionarja Medicina Mataln iz Šentruperta in Ambulanta splošne medicine Mateja Guštin iz Mirne Peči. Laboratorij ZD Trebnje, vključen v laboratorijsko mrežo, opravlja storitve tudi za druge zavode oziroma zasebnike. Vse več je zanimanja za samoplačniške preiskave s svetovanjem in interpretacijo izvidov.