stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Odprtje Doma krajanov Leskovec in Gasilskega doma PGD Leskovec pri Krškem

Piše: R.K.

Čas objave:
21.03.2024 13:15

Včeraj je potekalo slavnostno odprtje Doma krajanov Leskovec in Gasilskega doma PGD Leskovec pri Krškem. Zbrane so nagovorili župan Mestne občine Krško Janez Kerin, predsednik Mestne četrti Leskovec pri Krškem Jože Olovec in predsednik PGD Leskovec pri Krškem Borut Arh.

Obnovljen oziroma rekonstruiran objekt je plod sodelovanja Mestne občine Krško, Mestne četrti Leskovec pri Krškem in Prostovoljnega gasilskega društva Leskovec. V skladu z dogovorom, ki so ga septembra 2021 podpisali občina, krajevna skupnost in domače gasilsko društvo, je projekt obsegal izgradnjo prizidka, v katerem so danes nove garaže za gasilska vozila in prostori za Prostovoljno gasilsko društvo Leskovec pri Krškem ter za potrebe krajevne skupnosti, hkrati pa je projekt obsegal tudi obnovo in preureditev obstoječe kulturne dvorane.

Župan Mestne občine Krško Janez Kerin je v svojem nagovoru spomnil na leto 2006, ko je padla prva ideja o tem, da Leskovec potrebuje sodobno kulturno dvorano, v kateri bi lahko krajani in obiskovalci uživali v sadovih tamkajšnjega kulturnega društva.

»Izrečenih je bilo več obljub, vendar pa je za vsako idejo potreben čas, da dozori in se razvije v nekaj resničnega in učinkovitega. In ideja o novem domu krajanov in gasilskem domu je dozorela pred dvema letoma, ko je gradbišče tega objekta tudi dejansko zaživelo. Na tej točki bi se rad zahvalil svojemu predhodniku mag. Miranu Stanku, ki je prepoznal potrebo in okoliščine, da je sama gradnja stekla,« je ob odprtju povedal župan.

Ob koncu je krajanom zaželel, da bi iz prenovljene stavbe ustvarili navdihujoč prostor: »Ko stavbe postanejo žive in bogate z vsebino, postanejo prave skupnosti in vir navdiha za vse, ki jih obiskujejo.«

»Danes, ko stojimo pred novim, sodobnim gasilskim domom, se zavezujemo, da bomo še naprej vestno opravljali naše poslanstvo ter zagotavljali varnost in zaščito našim krajankam in krajanom. Ta dom je simbol naše predanosti, enotnosti in skupnosti«, je zbrane nagovoril predsednik PGD Leskovec pri Krškem Borut Arh, ki se je med drugim zahvalil Mestni občini Krško za podporo in finančna sredstva, ki so omogočila izgradnjo objekta.

Predsednik Mestne četrti Leskovec pri Krškem Jože Olovec je v svoji izjavi poudaril, da je prenovljen objekt izjemnega pomena tako za sam kraj kot za mnoga društva, ki delujejo v mestni četrti: »Prepričan sem, da bodo ti prostori postali naš novi dom. Danes je dan za slavje.«

Celotna naložba projekta je znašala približno 960.000 evrov, od tega je Mestna občina Krško zagotovila 880 tisočakov, preostalo pa PGD Leskovec pri Krškem.

Za zaokrožen kulturni program so poskrbeli plesalke in plesalci Osnovne šole Leskovec pri Krškem, ki jih je s harmoniko spremljal Lovro Zakšek, podmladek pevk ljudskih pesmi Lastovičke, s Kristijanom Ilićem na violini, ter povezovalka Staša Omerzel. Nove prostore je blagoslovil leskovški župnik Matej Gnidovec.

V sklopu obnove objekta je PGD Leskovec pri Krškem v sodelovanju z Društvom potapljačev VIDRA Krško in Gasilsko zvezo Krško uspešno kandidiralo na 4. javnem pozivu LAS Posavje za izbor operacij iz sklada EKSRP in pridobilo sredstva za notranjo opremo zgornjih prostorov. Cilj projekta je okrepiti zavest o pomembnosti prostovoljnih reševalnih služb v regiji ter pridobivanje novih članov za zagotavljanje kontinuiranega delovanja tovrstnih služb in ohranjanja varnosti lokalnega okolja, partnerstvo pa se prednostno posveča reaktivaciji mladine na podeželju z zagotovitvijo inovativnega in varnega okolja za aktivno preživljanje prostega časa. S sodobno opremljenim gasilskim domom je dosežen tudi eden od predvidenih rezultatov projekta.