franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Birčna vas

Osnovnošolci za večjo varnost

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.03.2013 15:39

Učenci 5. razreda Podružnične šole Birčna vas so se vključili v mednarodni projekt »Varnost in mobilnost za vse – moje ideje, moje pobude«, ki sta ga razpisala Javna agencija RS za varnost prometa s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in podjetjem Revoz Novo mesto.

Učenci so prepoznali probleme, ki jih imamo v prometu v našem šolskem okolišu. Ugotovili so, da so cestišča ozka, s številnimi ostrimi ovinki, ceste so brez pločnikov, brez označenih avtobusnih postajališč, brez ustreznih prometnih znakov in zato so še bolj nevarna.

Ugotavljali so, kaj bi lahko naredili, da bi bili učenci v prometu bolj varni. Izbrali so označitev talnih označb za avtobusna postajališča in izris talne verige ob šolskem igrišču.

Učenci so na šolski dovoz narisali verigo, ki služi kot meja varnosti. Verigo so ostali učenci podružnice hitro prepoznali, kot označbo do katere smejo iti sami. Ob verigi se ustavijo in počakajo učitelja, da jih odpelje na šolski avtobus in druge dejavnosti.

V razred so povabili policista, vodjo policijskega okoliša na njihovem območju, ki jim je dal veliko novih znanj in koristnih nasvetov o uresničitvi njihovih idej. Uradu za GSJ dejavnosti in promet Novo mesto so poslali vlogo za strokovno pomoč pri označitvi talnih označb za avtobusna postajališča.

Obiskala sta jih višji svetovalec za promet pri Mestni občini Novo mesto in predstavnik izvajalca šolskih prevozov na šol, prisluhnila sta njihovim predloge in jih podprla.

Po ogledu prometnih poti na terenu so dobili zagotovilo, da bodo izvedli naslednje ukrepe:

1. postajališče Veliki Podljuben - izvede se ureditev talne in vertikalne prometne signalizacije

2. postajališče Gasilski dom Stranska vas - izvede se ureditev talne in vertikalne prometne signalizacije
3. postajališče Rajnovšče - izvede se ureditev talne in vertikalne prometne signalizacije

Za ukrepe se na postajališčih v kraju Jama in Rakovnik, zaradi neugodnih vremenskih razmer v času ogleda, ni bilo moč opredeliti, vendar bodo opravili ponovni ogled in sprejeli primerne odločitve za nadaljnje urejanje le teh.

V okviru projekta so se pogovarjali o različnih temah (nevarnost v prometu, vedenje različnih udeležencev v prometu, predvidevanje nevarnosti, različna onesnaževanja, različne oblike prevoza, prilagoditve prometa različnim vremenskim razmeram…), preko katerih so podrobneje spoznali, na kakšen način so lahko bolj varni v prometu, in kako lahko prispevajo k zmanjševanju onesnaževanja.

Rešili so učno gradivo, ki so ga prejeli. Povezali so ga s teorijo za opravljanje kolesarskega izpita. Poiskali so različne članke, ki so opisovali prometne nesreče, se pogovorili o vzrokih zanje in iskali najboljše rešitve, da do njih ne bi prišlo.

Z učenci so projekt predstavili staršem, predsednici staršev podružnice, ravnateljici šole, predsednikoma KS Birčna vas in Uršna sela, sosedom in krajanom, kjer živijo. Vsi so ideje pozdravili in jih podprli. Učenci so ob tem urili različne veščine sporazumevanja in sodelovanja med ljudmi.

Učenci so zelo ponosni, da bodo s temi ukrepi sami, in vsi ostali udeleženci v prometu, bolj varni.
Ugotovili so, da je medsebojno sodelovanje med starši, šolo, lokalno in širšo skupnostjo zelo pomembno za izvedbo skupnega cilja.