Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice

Otroški svet Novo mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
03.08.2023 12:26

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je letošnjega julija priredilo že 20. Otroški svet, mesec dni ustvarjalnih delavnic za otroke. Od 50 do 80 deklic in dečkov je tako vsak delovnik namesto pametnih telefonov v rokah držalo škarje, šivanke, lepilo in ostale priporočke, ustvarjalo in razvijalo domišljijo, predvsem pa se družilo z vrstniki in vrstnicami.

»Nekaj zagotovo delamo prav, da v bogati ponudbi počitniških aktivnosti otroci obiskujejo Otroški svet in se veliko njih vrača iz dneva v dan. To nam je največja potrditev in zahvala za ves trud,« je že v začetku julija (na)povedala vodja letošnjega Otroškega sveta Ines Švajger in imela prav. 

Za zaposlenimi in prostovoljci DRPD je eden bolj napornih mesecev, a je po njihovih besedah ves trud poplačan, ko se številni na delavnice vračajo že leta zapored, ko se v novomeški park Rastoče knjige pripeljejo tudi otroci iz bolj oddaljenih krajev. Tudi letos so imeli na voljo 20 različnih ustvarjalnih delavnic, domov pa so se vračali z uporabnimi izdelki, kot so nove ogrlice in broške, igrače, kazalo za knjige, denarnice, vazice itd. »Sprva jim pokažemo, kakšen naj bi bil končni izdelek, in ob vsakem ustvarjalnem omizju je več mentorjev in mentoric, ki med delom pomagajo. Hkrati pa otroke spodbujamo, da izdelkom dodajo nekaj svojega, na izbiro imajo različne materiale in prav veseli nas, kako dobro so se denimo izkazale 4-letne deklice ali 11-letni fantje,« je še povedala vodja.

Da je bilo vzdušje tudi na letošnjem Otroškem svetu odlično, priča tudi dejstvo, da ga nihče ni zapuščal pred predvidenim zaključkom, ustvarjanje so nadomestile družabne igre, nogomet, druženje. Tudi skupinskega petja rojstnodnevnih pesmi ni manjkalo za Nežo, Evo, Gajo idr., zadnji dan pa so ustvarjanje tradicionalno popestrili še s poslikavo obrazov in karaokami. 

DRPD, ki letos obeležuje 30-letnico delovanja, je jubilejni Otroški svet izvedel ob podpori Mestne občine Novo mesto, podjetja Krka d.d., Novo mesto in Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Čez slab mesec dni bodo v novo šolsko leto vstopili tudi vsi trije njihovi dnevni centri za otroke, kjer otrokom nudijo dodatno učno pomoč s poudarkom na učenju slovenskega jezika. 

Zavedajoč se, da so številni starši v hudih stiskah zaradi stroškov nakupa nujnih šolskih potrebščin, tudi letos za otroke zbirajo zvezke, puščice, barvice, rabljene šolske torbe, tudi rabljene prenosnike in tablice ... Donacije dobrih ljudi sprejemajo vsak delovnik med 8. in 16. uro na sedežu društva na Novem trgu 9 v Novem mestu, ponje pa pridejo tudi na dom, če jim pišete na drpdnm@gmail.com.