gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto/Ljubljana

Pahorjev urad zaprosil za preučitev Noorovega primera

Piše: STA

Čas objave:
13.12.2019 09:41

V uradu predsednika republike, ki v postopkih podeljevanja mednarodne zaščite sicer nima neposrednih pristojnosti, menijo, da primer afganistanskega pribežnika Noora, ki ima družino v Novem mestu, odstopa od običajnih. Pristojno ministrstvo so zaprosili za podrobno preučitev primera. Nevladne organizacije pa so medtem znova pozvale, naj se njegova deportacija ne dovoli.

V Delavski svetovalnici in Delovni skupini za azil so predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Marjana Šarca in varuha človekovih pravic Petra Svetino minuli četrtek pozvali, naj ne dovolijo deportacije Afganistanca, ki je že od leta 2015 v Sloveniji in si je tu ustvaril družino. Predlagali so amnestijo za vse tujce brez statusa v Sloveniji, kar bi bila po njihovi oceni finančna in sistemska razbremenitev za državo.

Urad predsednika republike je njihov dopis posredoval ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju, svetovalka predsednika republike Vlasta Nussdorfer pa je v petek glede izpostavljenega primera opravila tudi pogovor s predstavnikom Delavske svetovalnice. Na pristojno ministrstvo so naslovili prošnjo za skrbno obravnavo primera. Sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice namreč dajejo posebno težo prav družinskemu življenju in v primerih prosilcev za azil tudi združitvam z družino, so v uradu zapisali za STA.

Delovna skupina za azil in Delavska svetovalnica pa sta v včerajšnjem sporočilu javnost obvestili o ravnanju Upravne enote Novo mesto in policije v obravnavanem primeru, ki je po njihovi oceni sporno. Izpostavili so navedbo policije, da pravica do družinskega življenja ne more pretehtati pravice države, da izvaja ukrepe za zakonito in kontrolirano priseljevanje. Upravna enota Novo mesto pa se je še pred pogovorom z Noorom na Upravni enoti Postojna, v katerem bi ugotovili dejstva o njegovem družinskem razmerju v Sloveniji, odločila za zavrnitev izdaje dovoljenja za prebivanje, so zapisali.

Po njihovih besedah se je na ta način zaobšel celoten postopek pri preverjanju okoliščin družinske zveze, tujec in slovenski partner pa ostaneta brez pravnega sredstva, ki bi zadržal izgon tujca. "Ravnanje je šokantno prav zato, ker se policija pri svoji interpretaciji zakonov tako očitno moti," so opozorili. Evropsko sodišče za človekove pravice je namreč nedvoumno odločilo, da pravica do družinskega življenja ne sme biti pogojevana s tem, kako je oseba v državo vstopila, so pojasnili.

Podpisnice in podpisniki peticije od države zahtevajo, da preneha s postopki deportacije proti njihovemu someščanu Nooru, ki je trenutno v Centru za tujce v Postojni. Želijo, da Dragana, Nooro in sin ostanejo skupaj kot družina! Nočejo, da Slovenija postane prizorišče še ene zgodbe o razdrti družini. Do zdaj je peticijo proti njegovi deportaciji podpisalo že skoraj 1000 podpisnikov. Dostop do peticije je objavljen tukaj