IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

Parkirišča 2. tarifnega razreda ob sobotah brezplačna

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.06.2016 10:27

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je na majski seji sprejel spremembe in dopolnitve ureditve cestnega prometa v občini, z namenom prometne razbremenitve ožjega mestnega središča. Vzpostavljeno je javno parkirišče na Novem trgu 6 in uvedeno brezplačno parkiranje v 2. tarifnem razredu ob sobotah. Znižuje se tudi cena letnih parkirnih dovoljenj za podjetnike, ki delujejo v mestnem jedru.

Novi lastnik nepremičnine Novi trg 6 je v aprilu dokončno porušil in odstranil dotrajano zgradbo. Nadaljnji postopki, ki bodo omogočili gradnjo novega objekta (sprejetje novega podrobnega prostorskega načrta, arhitekturni natečaj), bodo trajali predvidoma leto dni. Ker bi prostor do tedaj ostal prazen, se je občina z lastnikom dogovorila, da se v tem času na območju vzpostavi javno parkirišče, uvrščeno v cenovno ugodnejši, 2. tarifni razred.

Dodatno parkirišče bo prometno razbremenilo ploščad nad parkirno hišo na Novem trgu in ožje mestno središče ter bo v podporo bodočim infrastrukturnim aktivnostim (prenova Glavnega trga, zmanjšanje in ureditev parkirišča na Novem trgu). Z umestitvijo v 2. tarifni razred bo tudi cenejše. Cena v tem razredu znaša 0,50 EUR za vsako začeto uro parkiranja, 50 EUR za enomesečno obdobje, 225 EUR za polletno obdobje in 300 EUR za enoletno obdobje. V 2. tarifni razred spadajo parkirni prostori Ob Težki vodi, Trdinova ulica (pri Novi Ljubljanski banki), parkirni prostori med Koštialovo ulico in Prisojno potjo, parkirišče ob Železniški postaji Kandija, parkirni prostori v parkirni hiši Potoval, parkirišče ob Kandijski ulici, parkirni prostori ob Zdravstvenem domu Novo mesto in Novi trg (za pošto, pred in na območju nekdanje zgradbe občine). Cena 1. tarifnega razreda, ki velja v ožjem mestnem središču, znaša 0,80 EUR za vsako začeto uro parkiranja, 100 EUR za enomesečno obdobje, 450 EUR za polletno obdobje in 700 EUR za enoletno obdobje.

Z začetkom junija je Mestna občina Novo mesto pristopila k aktivnemu privabljanju ter razvoju dejavnosti v mestnem jedru še z dvema dodatnima ukrepoma. Na parkiriščih, ki se nahajajo v 2. tarifnem razredu, je sedaj omogočeno tudi brezplačno parkiranje, in sicer od petka, od 17. ure dalje, do ponedeljka zjutraj. Hkrati se s 600 na 450 EUR znižujejo cene parkirnih dovolilnic za pravne osebe in samostojne podjetnike, ki imajo sedež ali poslovni prostor na območju 1. tarifnega razreda.

Foto: MO NM