IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Novo mesto

Pasje vroče bo. Z vodo v senco!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.07.2016 08:10

Pred nami je še en zelo vroč dan. Temperature se bodo povzpele do 34 stopinj Celzija, najbolj vroče bo prav na našem koncu.

Zaščitite se pred soncem, nikar na vročini ne opravljajte težkih del. Zadržujte se v senci, pijte dovolj tekočine.

Poskrbite za živali

Žival prenašajo vročino precej težje od nas. Čeprav morda mislimo, da si bodo v vročini nagonsko poiskali senco, pa ni vedno tako. Velikokrat se zgodi, da sledijo ljudem, pa četudi po vročini. To predvsem velja za pse.

Odgovornost vsakega lastnika je, da poskrbi za zaščito živali


Zagotovite jim dovolj sveže vode. Psi naprimer v koži nimajo znojnih žlez, svojo telesno temperaturo uravnavajo preko dihal. S pohitrenim dihanjem se znižuje telesna temperatura, hkrati pa žival s sapo izgublja tudi telesno tekočino.

Pasje vroči dnevi niso primerni za aktivnosti. Že manjša aktivnost lahko pri živalih v poletnem času povzroči vročinsko udar ter seveda pogin. Ogrožene so predvsem živali s kratkimi gobčki ali kakršnimikoli kardiovaskularnimi težavami. Živali nikar ne sprehajajte v vročini.Na sprehode hodite pozno zvečer ali zelo zgodaj zjutraj. Nikar se ne sprehajajte po vročem asfaltu.

Ne puščajte jih v avtomobilih - niti za minuto ne!
Čeprav ste pustili okna odprta, je za žival vročina, ki se nabere v avtomobilu, še vedno prehuda. Vročinski udar lahko v vozilu nastopi že v 15 minutah po izklopu klimatske naprave.

Ljubljenčke lahko ohladite tudi s prho
A bodite pozorni, najprej jim zmočite tačke, šele nato nadaljujte proti glavi. Če jih najprej zmočite po glavi, lahko zaradi prevelike temperaturne razlike doživijo temperaturni šok.

Kaj pa prostoživeče živali?
Nikakor ne bo odveč, če okoli hiše razporedite posode s svežo vodo, v katerih se bodo odžejali ptiči, ježi, zajčki in morda še katera druga prostoživeča žival.


Vremenska napoved
Danes bo večinoma sončno, popoldne in zvečer so v severni Sloveniji možne posamezne nevihte. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 34 stopinj C.

Ponoči in zjutraj bodo krajevne padavine z nevihtami zajele večji del države. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21 stopinj C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostim dežjem, vmes bodo tudi nevihte. Popoldne se bo od zahoda postopno jasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, na Primorskem do 28 stopinj C. V torek in sredo bo večinoma sončno in spet topleje. V torek zjutraj bo po nekaterih kotlinah kratkotrajna megla.

Več o vremenu Benedikt Strajnar z Agencije republike Slovenije za okolje