Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Podjetje Ekosistemi ob okoljevarstveno dovoljenje

Piše: STA

Čas objave:
08.11.2017 18:42

Agencija za okolje je družbi Ekosistemi iz Zaloga pri Straži odvzela okoljevarstveno dovoljenje.

Arso je po julijskem požaru v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu oz. v Občini Straža danes podjetju odvzel okoljevarstveno dovoljenje, ker to po dva dneva pred požarom izdani odločbi ni uresničilo zahteve, da morajo vse odpadke pred obdelavo in mešanjem v trdno gorivo skladiščiti na utrjenih in pokritih prostorih. 

Ker tega niso zagotovili, je agencija podala zahtevo za odvzem leta 2007 izdanega in leta 2012 spremenjenega okoljevarstvenega dovoljenja. Arso je odločbo o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja izdal 27. oktobra, v Ekosistemih pa so jo prevzeli danes. Odločba še ni dokončna, podjetje se nanjo lahko pritoži, še piše portal.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo 20. julija. Med požarom so več vaščanov zaradi gostega dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov za približno 24 ur evakuirali, gost dim pa so občutili prebivalci tako Novomeške kotline kot Šentjernejskega polja in Bele krajine.

Nasprotniki pogorelega obrata podjetja Ekosistemi so dober teden po požaru pripravili protestno zborovanje, na katerem so zahtevali ukinitev dejavnosti te družbe. Začeli so tudi zbiranje podpisov pod peticijo s svojimi zahtevami.

Straški svetniki pa so na izredni seji v začetku avgusta sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara. Podprli so tudi pobudo za začetek postopka spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog, ki bo zagotovila, da se dejavnost omenjenega podjetja umakne od tam.

Civilna iniciativa občani brez meja Zalog-Loke bo v četrtek pripravila okroglo mizo o sanaciji površin po požaru v podjetju Ekosistemi ter ukinitvi dejavnosti zbiranja in obdelave odpadkov na mestu nekdanje opekarne Zalog.