palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Novice

Podpis namere o sodelovanju v projektu EUCF

Piše: R.K.

Čas objave:
07.07.2022 07:31

V decembru 2021 so na pobudo SOU 5G partnerji projekta - Občina Grosuplje, Občina Ivančna Gorica, Občina Dobrepolje, Občina Škofljica in Občina Ig oddali prijavo na razpis EUCF.

Ker so verjeli, da bodo uspešnejši, če bo konzorcij občin še širši, so k sodelovanju povabili tudi Občino Kamnik in Občino Log - Dragomer. Njihov trud je obrodil sadove in spomladi 2022 so izvedeli, da so kljub konkurenci prijaviteljev iz celotne EU postali drugi konzorcij občin iz Slovenije z uspešno prijavo na razpis EUCF. Prijavili so se s projektom Renewables and Energy Efficiency programme of 5G municipalities - 5enerGy (Program obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti občin 5G).

V torek, 5. julija 2022, pa so župani občin Grosuplje dr. Peter Verlič, Ivančna Gorica Dušan Strnad, Dobrepolje Igor Ahačevčič, Škofljica Ivan Jordan, Ig Janez Cimperman, Log - Dragomer Miran Stanovnik in podžupan občine Kamnik Bogdan Pogačar slavnostno podpisali tudi namero o sodelovanju v projektu EUCF. 

Kot je ob podpisu namere o sodelovanju povedal župan Peter Verlič, si na občini Grosuplje nadenjajo, da bi na podlagi investicijskega koncepta, ki ga bodo izdelali v okviru projekta, kasneje lahko kandidirali za sredstva za izgradnjo sončne elektrarne na strehi parkirne hiše, želeli pa bi tudi energetsko sanirati tri manjše kulturne domove v občini ter prav tako Osnovno šolo Šmarje – Sap, pri kateri bi želeli preurediti ogrevanje na okolju prijaznejši zemeljski plin. »Naša želja je, da se rešimo trdih delcev,« je ob podpisu namere poudaril župan Janez Cimperman. Kot je povedal, so pogodbo za energetsko sanacijo šol in občinskega objekta že podpisali. Na podlagi tega projekta pa si na omenjenih objektih zamišljajo tudi namestitve sončnih elektrarn. Prizadevali si bodo za opuščanje nafte in prehajanje tudi na druge, okolju prijaznejše energente.

eucf, projekt
Podpis namere o sodelovanju v projektu EUCF
Občina Grosuplje
Večje število projektov v zvezi s prehodom na okolju bolj prijazne vire energije so že izvedli tudi v občini Ivančna Gorica. Prenovili so javno razsvetljavo, vrtci in šole so energetsko sanirani. »In verjamem, da bomo v občini Ivančna Gorica, tudi s pomočjo tega projekta, prišli do cilja, ko ne bo noben javni objekt več potreben energetske sanacije, ko bodo vsi na prijaznem viru energije in ko bodo samooskrbni oziroma samozadostni in ne bodo škodili okolju,« je dejal župan Dušan Strnad. Povedal je še, da so njihovi naslednji koraki sedaj usmerjeni predvsem v gradnjo novih stavb, ki bodo samooskrbne, nekaj stavb je še potrebnih tudi energetske sanacije. »Tudi v občini Dobrepolje delamo korake v smeri uporabe bolj sprejemljivih virov energije,« pa je dejal župan Igor Ahačevčič in povedal, da so v zadnjem času uredili vsaj dva velika skoraj nič-energijska objekta. V šoli že uporabljajo obnovljive vire energije, kar na treh objektih menjavajo nafto z zemeljskim plinom. »Zavedanje, da moramo skrbeti za okolje, se mi zdi zelo pomembno. Da nas spremlja na vsakem koraku, pri vsakem projektu,« je poudaril.


Tudi župan Ivan Jordan je povedal, da so v občini Škofljica prenovili javno razsvetljavo in energetsko sanirali več občinskih objektov. Na Lavrici so zgradili tudi lepo novo šolo, z energijsko porabo 0, to velja tudi za športno dvorano, v kar je bilo potrebno vložiti še posebej veliko truda. »Uspeli smo in v tej smeri želimo nadaljevati,« je dejal.

eucf, projekt
Podpis namere o sodelovanju v projektu EUCF
Občina Grosuplje
Podžupan Bogdan Pogačar je povedal, da so v občini Kamnik v lanskem letu energetsko sanirali dva objekta, policijsko postajo in Kulturni dom Kamnik. Na kulturni dom so namestili tudi sončno elektrarno, objekt je postal samooskrben in s tem so naredili prvi korak na področju obnovljivih virov energije in varčne rabe energije. »Po tej poti želimo nadaljevati, zato smo se z veseljem pridružili ekipi 5G,« je dejal in še povedal, da si želijo energetsko obnoviti tudi knjižnico, glasbeno šolo, športno dvorano. V Kamniku pa gradijo tudi eno večjih osnovnih šol in pogovori potekajo, da bi tudi nanjo namestili fotovoltaične celice. »Vsi imamo podobno pot, vsi imamo podoben cilj in verjamem, da bomo skupaj uspešni,« je še dejal. Župan Miran Stanovnik pa je ob tej priložnosti, ob podpisu namere o sodelovanju, še posebej poudaril dobro sodelovanje med vsemi partnerskimi občinami v projektu, iskreno sodelovanje. Ne samo, da si občine prizadevajo pridobiti kakšen dodaten evro, sodelujejo na področju varovanja okolja, kar se mu zdi posebej pomembno. V občini Log-Dragomer si sicer na podlagi projekta zamišljajo izvedbo dveh sončnih elektrarn, na vrtcu in na osnovni šoli. Projekt Renewables and Energy Efficiency programme of 5G municipalities - 5enerGy (Program obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti občin 5G) je sicer podrobneje predstavila vodja Skupne občinske uprave 5G Jasmina Selan s sodelavcem Domnom Jeretom.


Kot sta pojasnila, bodo v okviru projekta izdelali investicijski koncept, s katerim bodo preučili investicijski in energetski potencial prijavljenih ukrepov na področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije. Ti se osredotočajo predvsem na rešitve, kot so postavitev fotovoltaičnih elektrarn v javne objekte, celovita in tehnološka energetska sanacija javnih stavb ter sanacija javne razsvetljave. V okviru Investicijskega koncepta bodo preučili tudi različne modele izvedbe investicijskih ukrepov, kot so model javno-zasebnega partnerstva, klasično javno naročanje ipd. Hkrati nam bo koncept služil kot osnova za prijavo na druge EU razpise, kjer bi lahko pridobili tudi sredstva za izvedbo naložb. »Verjamem, da bo ta današnji podpis namere o sodelovanju samo prvi korak k temu, da v enem letu dejansko preučimo energetski potencial prijavljenih objektov, potem pa bo to osnova za prijavo na nadaljnje EU razpise, kjer pa je večinoma skupni prag za investicije 30 milijonov EUR, tako da je za pričakovati, da bomo projekt še širili in povabili k sodelovanju še druge občine. In verjamem, da bomo skupaj tudi še bolj uspešni,« je dejala Jasmina Selan.

Če projekt predstavijo še v številkah, višina investicijskega koncepta znaša 14.036.811 EUR brez DDV oz. 17.124.910 EUR z DDV, pričakovani prihranki energije so 3,923 GWh/leto, pričakovana proizvodnja obnovljive energije pa je 4,757 GWh/leto.

Ukrepi trajnostne energije bodo povzročili zmanjšanje emisij CO2:

energetska učinkovitost v javnih stavbah: 591,41 t CO2 eq/leto,
solarna PV namestitev: 1.247,13 t CO2 eq/leto,
zamenjava fosilnih kotlov: 455,58 t CO2 eq/leto,
optimizacija javne razsvetljave: 63,6 t CO2 eq/leto.
»Povezuje nas torej zelena prihodnost,« je z besedami sklenil Domen Jere.

V okviru projekta so sicer občine pridobile 60.000 EUR nepovratnih sredstev. Projekt je sofinanciran s strani EU iniciative EUCF, v okviru okvirnega programa Horizon 2020.