stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Podpisali konzorcijsko pogodbo

Piše: R.K.

Čas objave:
28.03.2024 12:16

Občina Straža je v konzorciju z občinami Dolenjske Toplice, Mirna Peč in Žužemberk, kot nosilka aktivnosti, kandidirala na javnem razpisu Ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter uspešno pridobila 78.400 evrov nepovratnih sredstev evropske kohezijske politike za projekt Občinske celostne prometne strategije (OCPS).

Župani občin, ki sodelujejo v konzorciju, so danes v Straži podpisali konzorcijsko pogodbo za izvedbo operacije » Izdelava OCPS občin Straža, Mirna Peč, Dolenjske Toplice in Žužemberk«, s katero so občine ustanovile konzorcij in uredile medsebojno sodelovanje. V okviru projekta bo vsaka od omenjenih občin pridobila strateški dokument pomemben za trajnostno mobilnost in celostno prometno načrtovanje v občini.

Občine Straža, Dolenjske Toplice, Mirna Peč in Žužemberk so manjše občine z razvejanim cestnim omrežjem in medsebojno povezanim prometnim sistemom, ki vsako leto namenijo sredstva za obnovo, novogradnjo in rekonstrukcijo lokalnih cest in pločnikov za pešce in kolesarje. Povezuje jih skupni interes za spodbujanje celostnega prometnega načrtovanja za dolgoročno in sistematično izvajanje ukrepov za spodbujanje trajnostnih oblik mobilnosti na lokalni ravni. Velik delež poti prebivalcev namreč ne poteka le znotraj meja občin, ampak se začne ali konča zunaj teh, zato je dobrodošlo sodelovanje sosednjih občin in usklajevanje posameznih OCPS o zadevah skupnega interesa.

Glavni in skupni cilj projekta je izdelava občinskih celostnih prometnih strategij, ki jih lokalne skupnosti potrebujejo za črpanje kohezijskih sredstev za trajnostne projekte mobilnosti v programskem obdobju 2021-2027. OCPS velja za strateški dokument, ki predstavlja nadgradnjo temeljnih dokumentov občine in sledi načelom celostnega načrtovanja prometa ter v ospredje postavlja ljudi in kakovost njihovega bivanja. Z njim bo posamezna občina začrtala realno izvedljive ukrepe na področju prometa s katerimi bodo dosegali spremembe na področju potovalnih navad, urejanja prometa in javnih površin, zmanjševanja emisij in negativnih vplivov prometa na okolje. Med ključnimi vidiki strategij bodo kolesarske steze, območja za pešce in kolesarje, izboljšanje javnega prometa ter ukrepi za umirjanje prometa.

Posamezna občina bo v okviru priprav svojih občinskih celostnih prometnih strategij, ki jo bo v zaključni fazi potrjeval občinski svet, na različne načine sodelovala tako s strokovno javnostjo kot tudi z vso zainteresirano javnostjo ter prebivalci občine. Veliko pozornosti bodo pripravljavci dokumenta namenili analizi trenutnih prometnih razmer in potovalnih navad občanov, saj bodo na podlagi tega lahko izdelali ustrezne prometne usmeritve, ki bodo v skladu s strokovnimi merili in potrebami občanov.