stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Ljubljana

POGOVOR: Ob odprtju sejma Natour Alpe-Adria tudi o novomeških razglednicah in jantarnem letu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.02.2017 14:33

Od danes pa vse do sobote na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka osrednja sejemska prireditev s področja turizma pri nas - 28. Natour Alpe-Adria. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob odprtju izpostavil, da po rekordnih letih v slovenskem turizmu optimizma tudi za letos ne manjka.

"Usmeritev sejma je usklajena z usmeritvami slovenskega turizma, zato ga na ministrstvu z veseljem podpiramo," je poudaril Počivalšek. Blagovna znamka sejma, ki je edini takšnega formata v Sloveniji, se zelo dobro ujema z nazivom Slovenije kot prve Zelene destinacije sveta in Ljubljane kot Zelene prestolnice Evrope leta 2016, je še dodal minister.

Spomnil je na izjemne rezultate turistične sezone, ki že več let zapored beleži rekordne rezultate. Tudi lanska je bila, saj je Slovenijo skupaj obiskalo skoraj 4,2 milijona turistov, kar je 9,4 odstotka več kot leta 2015. Od tega so se prihodi tujih turistov povečali za kar 11,4 odstotka, domačih pa za 5,1 odstotka. Skupaj so ustvarili skoraj 11 milijonov prenočitev, kar je 7,6 odstotka več kot leto pred tem.

Ponudbo letošnjega sejma, ki v ospredje postavlja trajnostno usmerjeni, aktivni oddih v naravi, je predstavil direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl. Na njem se predstavlja prek 330 turističnih ponudnikov iz 15 držav - Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Italije, Albanije, Avstrije, Madžarske, Češke, Slovaške, Nepala, Indije, Jordanije in Tunizije.

Klasični sejem prvi dan spremlja poslovna borza Natour, ki jo organizirata Združenje za pohodništvo in kolesarjenje ter Toleranca Marketing ob podpori Slovenske turistične organizacije. Na njej se 12 slovenskih ponudnikov iz Slovenije predstavlja 20 tujim agencijam s Poljske, Nemčije, Italije, Hrvaške, Nizozemske, Romunije in Malte.

Aktivni oddih v naravi predstavljajo Ribiška zveza in Kajakaška zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Pohodništvo in kolesarjenje, Slovenski gorsko kolesarski konzorcij odprimopoti.si, Fitnes zveza Slovenije, Športna unija in Olimpijski komite Slovenije ter kot letošnja novost v posebnem sklopu Sejem športa Aktivni in fit.


Letos so že sedmič podelili mednarodno nagrado za turistično kakovost in odličnost v regiji Alpe Jadran Jakob 2017. Posebna komisija pod vodstvom Janeza Bogataja je med 44 kandidati na razpisu za letošnjo temo Inovativni turistični programi za aktivni dopust v naravnem okolju izbrala projekt Karavanke Unesco globalni geopark Delovne skupnosti Geopark Karavanke.

V okviru letošnjega sejma Alpe-Adria na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je novomeški Kompas na dopoldanski novinarski konferenci predstavil med drugim »Zgodbe novomeških razglednic« s poudarkom na enem največjih letošnjih projektov, ki poteka ob podpori Ministrstva za kulturo in katerega nosilec je Dolenjski muzej. Letošnje leto je v Novem mestu poimenovano Jantarno leto, v sklopu projekta pa se bodo zvrstile številne razstave in ostale aktivnosti, med najpomembnejšimi je zagotovo Mednarodni kongres o jantarju, ki bo konec aprila. Marjanca Antič iz novomeškega Kompasa je ob tem povedala, da bo izšlo 12 novih razglednic, v sklopu "Jantarnega leta 2017" pa bo MO Novo mesto s partnerji pripravila vrsto dogodkov, med drugim tudi mednarodno konferenco na temo jantarja, ki običajno poteka v San Marinu.




Pogovor z Marjanco Antič, Kompas Novo mesto, o Jantarnem letu v MO NM in o razglednicah Novega mesta