pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Brežice

Poleg Krškega bi tudi v Brežicah radi bili mestna občina

Piše: STA

Čas objave:
12.10.2021 10:30

Brežiški občinski svetniki so na ponedeljkovi izredni seji soglasno podprli predlog, da tudi občina Brežice postane mestna občina. Opredeliti so se morali namreč do predloga, da to postane sosednja občina Krško, ob katerem je občinsko vodstvo ocenilo, da je morda primeren čas za to, da mestna občina poskuša v tretje postati tudi domača občina.

Brežiški svetniki so se sicer morali opredeliti glede poziva državnega zbora, da do 25. oktobra dajo mnenje k predlogu sprememb in dopolnitev zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki ga je z namenom, da občina Krško postane mestna občina, vložil krški poslanec Dušan Šiško.

Gre tudi za spremembo 3. člena zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, ki določa mestne občine, in sicer tako, da bi občino Krško uvrstili med mestne občine.

Vršilka dolžnosti direktorice brežiške občinske uprave Patricia Čular je v utemeljitvi brežiškega predloga navedla, da se je v tamkajšnji občini po dveh neuspešnih poskusih v preteklih letih, da postane mestne občina, marsikaj spremenilo.



Brežice imajo zdaj fakulteto, število občanov pa se je okrepilo. Imajo več delovnih mest, opazen je tudi "priselitveni potencial". Čeprav vseh pogojev za pridobitev statusa mestne občine v Brežicah še ne dosegajo, pa menijo, da imajo kot obmejna občina za državo strateško pomemben položaj, s številnimi državnimi ustanovami pa tak status zaslužijo. "Tudi nekatere sedanje mestne občine, kot so Nova Gorica, Ptuj, Slovenj Gradec in Murska Sobota, v celoti ne izpolnjujejo pogojev," je hkrati opozorila.

Kot je še navedla, imajo Brežice izjemen geostrateški položaj mesta in občine. Imajo 67 kilometrov schengenske meje s Hrvaško in zgodovinsko prepoznavnost. Brežice so s Savo, z avtocesto Ljubljana-Zagreb, dvema železniškima postajama in edinim vojaškim letališčem v državi stičišče transportnih poti. So tudi močno upravno, izobraževalno in zdravstveno središče. Imajo 50 ustanov, od teh 20 državnih, 300 nevladnih organizacij, gimnazijo ter bolnišnico. Veliko razvojnih možnosti imajo na področjih priseljevanja, turizma, gospodarstva in kmetijstva, je še ocenila Čularjeva.

Brežičani so sicer status mestne občine skušali dobiti že leta 2005 in 2009. Ker občina takrat ni dosegala meril, ki bi jo upravičevala kot mestno, pa so pristojni njihova predloga zavrnili.