profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Dolenjske Toplice

Poletje na Kočevskem rogu se začenja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.07.2016 06:25

V Občini Dolenjske Toplice se začenja celomesečni niz prireditev Poletje na Kočevskem rogu, pri katerih se je povezalo 17 društev, zavodov in posameznikov, ki raziskujejo in skrbijo za območno naravno ter kulturno dediščino. Skupaj z občino so pripravili tematske predstavitve in prireditve, s katerimi želijo to območje predstaviti še celoviteje.

Topliški župan Jože Muhič je na predstavitveni novinarski konferenci povedal, da je Kočevski rog območje izjemne naravne in kulturne dediščine, od pragozdov, kraških jam, drevesnih velikanov, ogroženih živalskih vrst, sledi nekdanjih kočevarskih vasi, ruševin parnih žag, grobišč pobitih po vojni, ohranjenih partizanskih bolnišnic in Baze 20, hkrati pa območje številnih do zdaj še neizrabljenih turističnih priložnosti.

Ker gre za občutljivo območje večstoletnega sobivanja in sožitja z naravo, pa v nasprotju z množičnim turizmom, ki ga ne želijo, s tamkajšnjimi poletnimi prireditvami stavijo na turizem manjših in zaokroženih skupin, je še opozoril župan.

Kot so povedali preostali prireditelji, se je v program roškega poletja vključila večina ponudnikov iz topliške občine, nekaj pa jih je tudi s Kočevskega.


Prvo prireditev v okviru Poletja na Kočevskem rogu so sicer pripravili že konec maja, do konca tega meseca pa jih načrtujejo še 16. Za večino ne bo treba plačati vstopnine, poleg sprehodov, nabiranja zdravilnih zelišč, spoznavanja živalskega življenja in jamarskega potepa pa pripravljajo tudi posebej zanimiv fotografski safari s fotografom Borutom Peterlinom.

Med drugimi glavnimi prireditvami so še navedli predstavitev skrivnosti iz življenja polhov in življenjskega prostora roških detlov, pohod po poteh roških partizanskih bolnišnic, sprehod po pragozdu Rajhenavski rog, kolesarsko raziskovanje Kočevskega roga, prižig oglarske kope v Podturnu, čebelarski dan in zaključno srečanje na Resi, kjer pripravljajo tudi zaključni forum.

Sicer pa je cilj vseh prireditev roškega poletja, da v Kočevski rog privabijo čim širši krog ozaveščenih ljudi, ki želijo omenjeno območje spoznati bolje in poglobljeno. Hkrati so napovedali, da želijo sklop prireditev prihodnja leta nadaljevati, v svoj krog pa tudi iz sosednjih občin pritegniti še širši nabor ustvarjalcev ter drugih prirediteljev.