stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

Pomagajmo za lažje in lepše šolsko leto

Piše: RK

Čas objave:
26.08.2021 13:15

Potem ko so že poleti na novomeškem Rdečem Križu razdeljevali pomoč pri nakupu šolskih potrebščin, zdaj vabimo, da se jim pridružite pri zbiranju potrebščin, ki jih bodo razdelili po šolah. Hkrati pa vabijo vse, ki imate možnost, da tudi letos postanete donator štipendije enemu dijaku.

Kot smo poročali, so julija in avgusta na Območnem združenju RKS Novo mesto že 20. leto razdeljevali pomoč pri nakupu šolskih potrebščin.

Kot je za radio Krka pojasnila sekretarka OZRK Novo mesto Barbara Ozimek, lahko vrednostne bone učenci od 1. do 6. razreda po 55 eur, učenci zadnje triade ter dijaki pa po 70 eur, vnovčijo v trgovini s šolskimi knjigami, delovnimi zvezki in drugimi nujnimi potrebščinami za šolo. Finančno pomoč v obliki bonov za šolsko leto 2021/22 so razdelili 170 otrokom v vrednost 10.700 eur. »Sredstva smo pokrili iz našega Sklada za pomoč ljudem v stiski, nekaj pa so prispevale tudi krajevne organizacije Rdečega križa od članarine,« je pojasnila Ozimkova.

Pomoč v obliki bonov za nakup šolskih potrebščin so prejeli otroci iz družin, ki so sicer prejemnice prehrambnih paketov, učenci in dijaki, ki so jih predlagale krajevne organizacije ter učenci in dijaki staršev, ki so do roka vložili vlogo s prilogami. "Pomagali smo 121 osnovnošolcem in 49 dijakom, 30 več kot lani, kar se odraža tudi v povečanju števila prošenj za druge vrste pomoči,« je še povedala sekretarka Ozimkova in dodala, da v skladišču humanitarne pomoči za otroke iz socialno šibkih družin zbirajo ohranjene šolske torbe, peresnice, nove šolske zvezke in druge šolske potrebščine. "Razdelili jim bomo po šolah, da jih bodo imeli za potrebe otrok tudi med šolskim letom," je povedala Ozimkova z OZRK Novo mesto, kjer skupaj z radiem Krka vabimo k darovanju potrebščin, da bodo čudovito šolsko leto imeli prav v vseh šolskih klopeh na Dolenjskem.


POSTANI DONATOR ŠTIPENDIJE ENEMU DIJAKU

Območno združenje RKS Novo mesto pa bo tudi v letošnjem šolskem letu 2021/22 že 16. leto nadaljevalo s humanitarno pomočjo dijakom/študentom v obliki štipendije. Tudi naslednje šolsko leto bo znesek štipendije 84 € mesečno. "Imamo 20 prošenj dijakov, ki nimajo državne ali druge štipendije in izhajajo iz socialno šibkih družin," je pojasnila Ozimkova in dodala, da prosijo dobrosrčne donatorje, da pomagajo in prispevajo 84 eur na mesec na njihov račun, od koder bodo sredstva nakazali naprej na račun izbranih dijakov. Prejemniki pomoči bodo sredstva porabili za plačilo šolskih in obšolskih dejavnosti, za plačilo šolskih uniform in potrebne IKT opreme za šolsko delo na daljavo.

Med šolskim letom dijake in študente socialna delavka spremlja pri šolskem uspehu in po potrebi sodeluje s šolsko svetovalno službo, da se pozanima, če potrebujejo še kakšno drugo pomoč. "Ob polletju prejemniki štipendije dostavijo obvestila o uspehu in takrat donatorjem pošljemo polletno poročilo. Štipendisti se radi udeležujejo naših humanitarnih akcij, ki jih organiziramo na OZ RKS Novo mesto, denimo zbiranje hrane in humanitarni teden mladi," je še pojasnila Ozimkova ter dodala, da lahko podelijo samo toliko štipendij kolikor pridobijo donatorjev. Do sedaj so že zbrali osem donatorjev za osem pomoči potrebnih dijakov.


"Naj vas misel na dijake ali študente, ki so iz socialno šibkejšega okolja in s tem prikrajšani za brezskrbno otroštvo, spomni na vaše želje, ki ste jih imeli v mladosti. Naj vas ti spomini spodbudijo pri odločitvi, da se nam pridružite kot donator," še pozivajo v OZRK Novo mesto, kjer vas vabijo, da obiščete spletno stran TUKAJ in izpolnete izjavo.

INTERVJU BARBARA OZIMEK RDEČI KRIŽ NM 27082021