profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Mokronog, Brestanica

Ponekod je vodo potrebno prekuhavati

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.02.2013 18:10

Opozarjamo, da je vodo na omenjenih področjih potrebno prekuhavati.

V okviru rednega monitoringa kakovosti pitne vode Občina Mokronog?Trebelno obvešča, da morajo do nadaljnjega prebivalci, ki uporabljajo vodo iz vašega vodovodnega sistema Velika Strmica, Brezje, Ornuška vas, Čužnja vas, Roje, Bogneča vas in Češnjice vodo obvezno prekuhavati. Voda mora vreti tri minute, če pa je voda motna, jo je treba pred prekuhavanjem še zbistriti z usedanjem in filtriranjem. Prekuhano vodo je treba shraniti na hladnem in preprečiti možnost onesnaženja, za pitje pa se lahko uporablja 24 ur.

Kostak d.d. obvešča vse uporabnike pitne vode, ki se oskrbujejo iz sistema za oskrbo s pitno vodo Senovo-Brestanica, da je potrebno vodo, zaradi posledic okvare cevovoda, do preklica pred uporabo prekuhavati.

Navodila o prekuhavanju vode

Voda naj vre 3 minute. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja, naj voda ostane v isti posodi v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku, za pitje pa jo lahko uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, jo moramo pred prekuhavanjem precediti skozi več plasti čiste tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.