cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Obrežje

Ponoči odstranili šotorišče na Obrežju

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
22.09.2015 12:41

Na prehodu Obrežje so ponoči odstranili zasilno šotorišče, ki so ga v preteklih dneh postavili begunci, ki so čakali na vstop v Slovenijo. Po besedah koordinatorja prostovoljcev, ki zagotavljajo humanitarno pomoč beguncem v Brežicah, Jerneja Agreža so to storili po navodilu policije, saj je bilo treba vzpostaviti minimalni higienski standard.

Da bi zagotovili minimalni higienski standard, so morali umakniti vse šotore z območja. Če bi na mejni prehod prišla nova skupina beguncev, bodo vso infrastrukturo ponovno postavili. "Je pa res, da smo se na primeru te skupine beguncev, ki je prišla na mejo, veliko naučili, tako da vemo, da se je treba še hitreje odzivati," je za STA dejal Agrež.

"Vemo, katere so prioritete, za katere je treba takoj poskrbeti, ko skupina pride. Vemo tudi, s katerimi stvarmi jih je treba pričakati. Naučili smo se, kako bolj optimalno postaviti vso infrastrukturo. Če pride do prihoda nove skupine, bomo to znanje tudi uporabili v praksi," je dodal.

Begunci, ki so prišli do meje, so bili po njegovih navedbah zelo izčrpani in so se kar ulegli na beton ali travo. "Da se jih lahko sprejme na nek dostojen način, jim je treba zagotoviti vsaj to, da si lahko odpočijejo na nek bolj human način. Treba jim je zagotoviti ležišča, če ne drugega, vsaj improvizirano streho, vodo in osnovni obrok, da si opomorejo, da se rehidrirajo," pravi.

Ob morebitnem novem večjem valu beguncev na slovensko mejo, kjer bi ljudje morali čakati dlje časa, lahko po Agreževih besedah najnujnejše stvari na meji zagotovijo v pol ure po obvestilu o takem dogodku.


Takšna obvestila prejemajo od Uprave RS za zaščito in reševanje, ki koordinira nevladne organizacije v Sloveniji v takih primerih. So pa nevladne organizacije, ki so delovale na Obrežju, vzpostavile neformalno informacijsko mrežo, da se bodo lahko obveščale o morebitnem prihodu novih beguncev ter si pomagale.

Čeprav so šotorišče že pospravili, pa je na Obrežju še vedno del humanitarne pomoči, ki jo bodo s tovornjakom prepeljali v Tovornik, ki je najbolj obremenjena točka vstopa beguncev iz Srbije na Hrvaško. Prav tako ima humanitarna organizacija Adra, v okviru katere Agrež deluje, še vedno zbrano humanitarno pomoč, ki so jo sicer morali preseliti z mladinskega centra v nekdanji dom za upokojence. Ta pomoč bo počakala na morebiten nov val beguncev na slovenski meji.

Humanitarne pomoči imajo sicer trenutno dovolj in je skladišče polno. Vendar pa so po njegovih navedbah ljudje še vedno pripravljeni donirati. Če bi prišla večja skupina, bi lahko zaloge pomoči hitro upadle. V tem primeru bodo znova objavili poziv, da se zbirajo nove dobrine.

Do zdaj je Slovenija sprejela več kot 2700 migrantov. Največji naval je bil v petek in soboto, ko so se begunci zbirali predvsem na mejnih prehodih Rigonce in Obrežje. Od tam so jih policisti nadzorovano vozili v sprejemni center v Brežicah in nato v nastanitvene centre po Sloveniji. Tam so se oskrbeli in spočili, nato pa peš ali z vlakom odhajali naprej v Avstrijo. Ponoči na območju Policijske uprave Novo mesto niso v državo sprejeli nobenih prebežnikov, tako da je tudi prazen sprejemni center za begunce v Brežicah. So pa ponoči sprejeli 48 beguncev na mariborskem območju in jih namestili v prostore nastanitvenega centra v Mariboru.