pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice

Poplave na Dolenjskem

Piše: R.K.

Čas objave:
05.08.2023 08:39

Reke v jugovzhodni Sloveniji so narasle in se ponekod razlivajo. Številne ceste ostajajo zaprte. Štab civilne zaščite Občine Brežice in Štab operative gasilske zveze Brežice sta bila aktivirana, enote prostovoljnih gasilskih društev in civilne zaščite pa so bili na terenu že od dopoldneva.

Pomagali so pri polnjenju vreč, ob Savski poti in izvedli dodatno zaščito nasipa, izvedli pa so tudi eno preventivno evakuacijo ob samem nasipu. Močne padavine so povzročile izredno visok vodostaj reke Save, gladina reke je že skoraj v višini starega železnega mosta. Voda se je dvignila tudi že skoraj do brvi, ki vodi do hidroelektrarne Brežice. 

Na terenu v intervencijah  je pomagalo pri reševanju 180 gasilcev iz 15 enot. Za zaščito pred poplavami je bilo razdeljenih  3.445 vreč in 14 kamionov peska (cca 112 ton). Gasilci so posredovali v naslednjih naseljih: Krška vas, Loče, Pirošica, Rigonce, Mostec, Čatež ob Savi, Krška vas, Boršt in Mrzlava vas. Trenutno poplave najbolj ogrožajo Loče in Krško vas. 

Iz kampa v Čateških toplicah so gasilci pomagali evakuirati 500 vozil s cca 2.000 evakuiranci, zanje je urejena namestitev v Športni dvorani Brežice. Prostovoljni gasilci so dodatno zavarovali del nasipa v dolžini 50 m  - povečali so koto nasipa na najnižji točki (Čatež ob Savi, merilno mesto pri Savi), kjer je po podatkih Sektorja območja spodnje Save (Direkcija RS za vode) največ nevarnosti za prelivanje narasle reke preko nasipa.

Na dolenjski avtocesti je zaradi vode na cestišču zaprt izvoz Šmarje Sap proti Ljubljani.

Kot so poudarili na prometnoinformacijskem centru, se razmere ves čas spreminjajo, voda pa poplavlja nova območja. Vozniki naj upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste. Na območjih, kjer promet po regionalnih, državnih in lokalnih cestah ni možen, lahko vozniki avtocesto uporabljajo tudi brez vinjete. Če ni nujno, se ne odpravljajte na pot.

Včeraj v popoldanskih urah v občinah Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Šentrupert, Mirna in Trebnje polnili vreče s peskom za primer večjih poplav.Ob 13.07 so pred vhode v objekt Splošne bolnišnice Novo mesto na Šmihelski cesti gasilci GRC Novo mesto in Šmihel pri Novem mestu preventivno namestili protipoplavne vreče. Ob 19.30 so na Prijateljevi cesti v Trebnjem, gasilci PGD Trebnje stanovanjski objekt zavarovali s protipoplavnimi vrečami.