Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

Poskrbite za svojo kožo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.12.2012 16:43

Koža je naš največji organ, njena zaščitna funkcija pa je bistvenega pomena za naše življenje. Preprečuje namreč vdor mikroorganizmov in strupenih snovi v telo, ščiti organe in uravnava stalno telesno temperaturo. Za kožo je torej treba primerno skrbeti, saj jo lahko z nepravilno nego poškodujemo in uničimo njen tanki zaščitni plašč.

Koža vsebuje kar 70 % vode in če je suha, je to lahko posledica nepravilne nege, pretirane uporabe mila, pa tudi starosti, hormonskega (ne)ravnovesja, kožnih bolezni in dednosti. V zimskem času je koža zaradi mraza, ogrevanja in debelih oblačil običajno bolj suha kot sicer. Pomaga lahko dober losjon za telo, ki koži povrne vlago, jo pomiri in prepreči neprijetno srbenje, luščenje in rdečico.

Zdrava, mlada in mastna koža ne potrebuje vsakodnevnega nanosa losjona za telo, saj se zaščitni plašč znova vzpostavi v nekaj urah, pri občutljivi, starejši in izsušeni koži pa je drugače. Mleka in losjoni za nego telesa tako sodijo med »obvezno opremo« vsake kopalnice. Toda kako naj vemo, ali posamezen izdelek kožo res ustrezno navlaži ali pa gre morda le za subjektivni občutek.

NA ZPS so naredili test z 20 cenovno različnimi losjoni in mleki in ugotovili, da učinek ni premosorazmeren s ceno izdelka. Vsi izdelki zelo dobro navlažijo kožo takoj po nanosu, saj so prav vsi dobili oceno »zelo dobro«. Rezultati pa so bili popolnoma drugačni dan po nanosu: koža udeleženk je bila namreč suha in ocene so bile bistveno slabše, tudi pri dražjih izdelkih (Nuxe). Po tuširanju je torej že čas za ponovni nanos sredstva. Če je vaša koža suha, je zelo pomembno, da redno uporabljate mleko ali losjon: meritve petnajsti dan po redni uporabi so namreč pri mnogih izdelkih pokazale (zelo) dober vlažilni učinek.

Trditve, ki jih lahko mirno prezrete na deklaracijah:
24-urno vlaženje - test je pokazal, da ta trditev ne velja popolnoma prav za noben izdelek. Pri Garnierju so zelo pretiravali s trditvijo, da izdelek zagotavlja kar 7-dnevno vlažnost kože; na testu se je sicer odrezal dobro, a 7-dnevno vlaženje je čisto pretiravanje. Tudi trditev o "intenzivno nahranjeni koži" je privlečena za lase.
Primerno za suho in zelo suho kožo - na testu se izdelki, ki so bili označeni s to trditvijo, niso odrezali bistveno bolje kot tisti brez nje.


Hipoalergeno - ta oznaka naj bi pomenila, da izdelek ne povzroča alergije. Res je, da pri udeleženkah noben od preizkušenih izdelkov (s to oznako ali brez nje) ni povzročil alergičnih reakcij, vendar pa zaenkrat znanstveno ni dogovorjeno, kakšne kriterije bi moral izpolnjevati izdelek, da bi bil lahko označen kot "hipoalergen". Ta trditev je torej zavajajoča.
Dermatološko testirano – tudi pri tej izjavi ni jasno, kaj naj bi pomenila, saj dogovora ni. Četudi so izdelek v resnici preizkusili dermatologi, to še ne zagotavlja, da je tudi učinkovit in varen.
Ni testirano na živalih - tudi ta trditev je zavajajoča, saj so bile posamezne sestavine izdelka zelo verjetno testirane na živalih.
Brez parabenov – v kozmetičnih izdelkih uporabljajo te snovi kot konzervanse. O škodljivosti parabenov poteka v zadnjih letih živahna razprava, uporaba nekaterih v izdelkih za široko potrošnjo pa je tudi že prepovedana. Trenutno v Evropi parabena metil- in éthylparaben (še) štejejo za varna, če pa bi proizvajalec namesto parabenov kot konzervans uporabil kakšno drugo kemikalijo, ne moremo vedeti, ali je varna ali ne. Ta trditev je torej lahko tudi zavajajoča.

Raziskavo pripravil ZPS.