IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Kostanjevica na Krki

Postavitev Grafičnega kabineta

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
08.02.2017 10:26

V Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, ki hrani del Borčićeve likovne zapuščine, bodo danes ob 17. uri odprli novo postavitev tamkajšnje stalne razstave. Ta izhaja iz zadnje donacije umetnikove vdove in predstavlja izbor risb, ki dodatno osvetljujejo vse Borčićeve razvojne stopnje.

Izbor del nove postavitve so pripravili v sodelovanju z umetnostno zgodovinarko in umetnikovo vnukinjo Lano Razpotnik. Njen nekoliko drugačen pogled kljub vsemu temelji na kronološko zastavljeni črti in predvsem na delih, ki so v bistvu klasično risarska in ne zgolj študije ali predloge za kasneje izvedena grafična ali slikarska dela, so zapisali v kostanjeviški galeriji.

Razstavni izbor, ki sega od Borčićevih začetnih predakademijskih risb do minimalističnih abstrakcij, je pester in bogat, kostanjeviška galerija pa z njim nadaljuje poslanstvo in izkazuje odgovornost do umetnikovega zapuščinskega volila.

V kostanjeviški galeriji poleg Borčićevih drugih del hranijo tudi približno 400 njegovih risb, so še zapisali.


Bogdan Borčić se je leta 1926 rodil v Ljubljani. Diplomiral je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in tam končal še podiplomski študij slikarstva. Izpopolnjeval se je na različnih študijskih potovanjih po Evropi, njegova dela pa v svojih zbirkah hranijo številni tuji muzeji, med njimi tudi dunajska Albertina.

V kostanjeviški Galeriji Božidarja Jakca je urejen njegov grafični kabinet, v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec pa stalna postavitev njegovih slikarskih del. Nagrado Prešernovega sklada za slikarske stvaritve je prejel leta 1965, leta 2005 pa še Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Od leta 1980 je živel Slovenj Gradcu, kjer je leta 2014 tudi umrl.