stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Praznične lučke zaradi varčevanja v Sevnici nekoliko kasneje

Piše: R.K.

Čas objave:
05.12.2022 12:15

Občina Sevnica se v letošnjem letu pridružuje slovenskim občinam, ki so k praznični decembrski okrasitvi pristopile v odgovornosti do ravnanja z energijo. Zato se bodo praznične luči prižgale 15. decembra.

Praznična okrasitev polepša decembrske dni, ki jih namenjamo praznovanju in druženju. Občina Sevnica v sodelovanju z Javnim zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica vsako leto namenja pozornost elementom okrasitve na najbolj obiskanih točkah v mestu Sevnica s posebnim poudarkom na okrasitvi sevniškega gradu. V letošnjem letu bo Sevnica zaradi ukrepov varčevanja z energijo okrašena v nekoliko zmanjšanem obsegu, praznični prižig luči pa je prestavljen na 15. december.

Za praznično okrasitev so že več let v uporabi svetila oziroma lučke LED, ki imajo nizko porabo električne energije. Pri LED svetilih se 90 % porabljene energije spremeni v vidno svetlobo in le 10 % v toplotno energijo, kar pomeni, da se ne pregrevajo in da večino energije porabijo za oddajanje svetlobe. Praksa ugašanja LED razsvetljave na način, da gori manj ur v dnevu, pa lahko vpliva na občutljiv sistem, ki je zaradi prepogostega prižiganja in ugašanja precej bolj obremenjen. Hkrati je sistem praznične okrasitve v Sevnici vezan na prižigališča javne razsvetljave, zato je ni mogoče ločeno regulirati ali ugašati. Z namenom prihranka porabe električne energije, ki je v decembrskem času v sevniški občini višja za okoli 7 %, bo Občina Sevnica zamaknila prižig praznične okrasitve.

V začetku decembra bo mesto Sevnica okrašeno s prazničnimi elementi, ki ne potrebujejo električne energije. KŠTM Sevnica, ki skrbi za praznično podobo mesta, bo v teh dneh uredil praznične aranžmaje in venčke na Kmečki tržnici in pred Doživljanjem v starem mestnem jedru ter selfie točki na sevniškem gradu in na ploščadi pri spomeniku NOB.
Prav tako bodo v sklopu Čudežnega decembra, ki ga vsakoletno organizira KŠTM Sevnica, potekali številni dogodki, med njimi tradicionalni pohod Z lučko na grad, obogatena Kmečka tržnica in decembrska Sevn'ška kuhinja, gledališka predstava Šah mat in glasbena komedija Špas teatra z naslovom Vročica.

Na dan prižiga prazničnih luči, 15. decembra 2022, bo ob 17. uri Čarobni obisk gradu s kulturnim programom, ki ga pripravljajo najmlajši iz Vrtca Ciciban Sevnica.

Od 1. decembra do 6. januarja poteka izziv Ho-ho-LOV! – decembrski lov na srečo, nagradna igra v organizaciji zavoda KŠTM, ki je namenjena promociji kulturne in naravne dediščine sevniške občine s spodbujanjem k aktivnem preživljanju prostega časa in kot popestritev prazničnih decembrskih dni.

Program prazničnih dogajanj je dostopen na občinski spletni strani in na spletni strani KŠTM Sevnica.