stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Praznik češenj v Brusnicah zopet uspešen

Piše: R.K.

Čas objave:
12.06.2023 12:22

Po desetih letih je Praznik češenj obudil tradicijo povorke in kljub težkim razmeram s češnjami priskrbel zadostno količino sladkega sadeža.

Praznik češenj v Brusnicah obeležujejo že tretje desetletje. Letošnji dvodnevni festival v organizaciji prostovoljnega gasilskega društva Brusnice in Krajevne skupnosti Brusnice je obenem obeležil tudi praznik Krajevne skupnosti. Sobotni program se je pričel s kulturno prireditvijo v stari cerkvi in nadaljeval z gasilsko veselico z ansamblom Mladi Dolenjci.

Na nedeljski tržnici so lokalci prodajali dobrote s rdečo nitjo uporabe češenj. Med ponudbo so se znašli krofi s češnjevo marmelado, češnjevi zavitki, palačinke in pražen krompir s češnjami. Prodalo se je okoli 1200 kilogramov češenj ter jih celo nekaj ostalo. Po tekmovanju v »štrbunku« se je prvič po desetih letih zopet odvila tudi povorka v znamenju češenj in vina. V njej so sodelovali člani veteranske godbe Straža, mažoretke iz Trebnjega, oldtimerji Dolenjske in Bele krajine ter posamezne tamkajšnje vasi. Krajevna skupnost se je letos še bolj posvetila organizaciji dogodka v upanju, da se tovrstnega dela v prihodnjih letih loti mlajša generacija ter na tak način nadaljuje tradicijo.

Češnje so vsako leto do sedaj priskrbeli prebivalci Brusnic s svojimi pridelki, vendar sta letošnje vreme in bolezen uničila precejšen del letine. Situacijo s primanjkljajem so rešili s češnjami iz nasada Dušana Miheliča in kmetije Karlovček, nekaj pa so jih kupili iz bližnjih krajev. Potrebe po količini češenj so bile zadoščene, kar pa je bil tudi celoten letošnji cilj, glede na predhoden strah obiskovalcev.