nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Velike Lašče

Praznik občine Velike Lašče

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.06.2016 19:23

Za spominski dan Primoža Trubarja, avtorja prve knjige v slovenskem jeziku in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran 8. junij, domnevni datum njegovega rojstva leta 1508 na Rašici pri Velikih Laščah.

Na ta dan od leta 1995, ko je bila ustanovljena, občina Velike Lašče praznuje. Prireditve so se začele danes in trajale bodo do nedelje. Popoldan je bil na Rašici prvi dogodek :Trubarjev dan, Dom v jeziku , trenutno v istem prostoru poteka otvoritev že 34. likovne razstave Trubarjevi kraji, in sicer ob 30. letnici delovanja Trubarjeve domačije. Jutri bo ob 20. uri v Levstikovemu domu potekala 20. revija pevskih zborov občine Velike Lašče, osrednji dogodek praznovanja pa bo v petek s slavnostno akademijo v športni dvorani.

Zbrane bo nagovoril velikolaški župan Anton Zakrajšek, osrednji govornik pa bo predsednik države Borut Pahor. Hkrati bodo podelili občinska priznanja in pripravili kulturni program. Uro pred akademijo bo pred občinsko stavbo igrala godba iz Sevnice. Sobota je kot vsa leta doslej rezervirana za prikaz domače umetnostne in rokodelske ustvarjalnosti, na trških dnevih, v nedeljo pa vabijo na tradicionalni pohod po velikolaški kulturni poti in celodnevno druženje na Trubarjevi domačiji. »Trubar je neizmerno ljubil Slovence, žal pa mi sami sebe zelo malo spoštujemo,« je dejal Andrej Perhaj, vodič po Trubarjevini.

Andrej Perhaj