franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Dolenjske Toplice

Praznik topliškega jabolka s stometrskim jabolčnim zavitkom

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
14.10.2016 09:49

V Dolenjskih Toplicah se s strokovnim posvetom o lokalni samooskrbi danes uradno začenja 16. Praznik topliškega jabolka, ki so ga prireditelji z domače občine letos raztegnili na ves teden in mu dodali nekaj novosti. Več kot skupaj tisoč obiskovalcem sobotne in nedeljske prireditve pa bodo med drugim postregli tudi s stometrskih jabolčnim zavitkom.

Vodja topliškega turističnoinformativnega centra Primož Primec je na nedavni novinarski konferenci povedal, da so ta osrednji občinski jesenski prireditveni sklop letos dopolnili z ocenjevanjem jabolčnih zavitkov na državni ravni, odprli pa bodo tudi t. i. Medeno pot, s katero bodo okrepili občinsko turistično ponudbo.

Sicer pa so se pri prirejanju Praznika topliškega jabolka, katerega namen je spodbuditi tovrstno oz. izročilno območno dejavnost ter predstaviti občinsko turistično ponudbo, z Občino Dolenjske Toplice povezali domači sadjarji in predelovalci sadja, tamkajšnja društva, gostinci in druge organizacije.

Ta prireditveni sklop so sicer z ustvarjalno delavnico za otroke, s potopisnim predavanjem in z ocenjevanjem vzorcev domačega sadnega soka ter kisa neuradno začeli v torek in sredo. Po današnjem strokovnem posvetu pa pripravljajo še razstavo fotografij natečaja na temo jabolk in odprtje omenjene čebelarske Medene poti.

V soboto nato vabijo na kmečko tržnico, ocenjevanje jabolčnih zavitkov na državni ravni in tehtanje najtežjih jabolk, na razstavo jabolk ter bučk, sejem topliških kmetij in razstavo jabolčnih jedi. Sestavili bodo tudi stometrski oz. najdaljši topliški jabolčni zavitek doslej.

V popoldanskem delu bodo med drugim sledili še uradno odprtje prireditve s slovesnimi nagovori, nastopi, parada starodobnih traktorjev in zabavni spored s peko kostanja in z degustacijo mošta.

Več s sadjarstvom in kmetijstvom povezanih prireditev, podelitev priznanj in popoldanski zabavni spored pripravljajo še v nedeljo. V ponedeljek in torek pa bodo sledili še borza lokalne oskrbe, strokovna vodstva po razstavah za šolarje in odprtje razstave Ex-tempore Dolenjske Toplice 2016.

Prireditelji bodo v primeru slabega vremena osrednji prireditveni prostor pokrili s šotorom, je še povedal Primec.