zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Sevnica

Praznovanje svetovnega dneva lutk

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.03.2016 13:46

21. marca, na svetovni dan lutk, bo natanko 6 let, odkar so vsebino sevniškega gradu še dodatno obogatile številčne in raznolike lutke – velike in majhne, naprstne in ročne, javajke, marionete, od telesnih do lutk človeške velikosti.

Takrat je bil ustanovljen zasebni Zavod Grajsko lutkovno gledališče Sevnica, ki je s posluhom Občine Sevnica in KŠTM Sevnica dobil prostore in začel delovati v prostorih sevniškega bisera, Gradu Sevnica.

Za kakovostno ustvarjalno pot od pričetka delovanja gledališča skrbi Snježana Pungerčič, strokovni in umetniški vodja, ki je svoje lutkarske in gledališke izkušnje pridobivala kot igralka v Mestnem lutkovnem gledališču Rijeka. Lutke in scenografijo izdeluje Bernard Pungerčič, pri tem pa sodeluje pa tudi likovna pedagoginja NenaBedek. V stalni zasedbi gledališča igrajoSnježana Pungerčič, Marjana Štojs, Jasna Pinoza in Brigita Bedek, pomembna pa je tudi podpora drugih sodelavcev, prostovoljcev in ljubiteljev lutkarstva. Za bogat program porabimo letno kar blizu tri tisoč ur.

Leta uspešnega ustvarjanja so številnim gledalcem pripravila raznolike lutkovne predstave, v programu gledališča pa so tudi organizacija lutkovnih delavnic, pomoč pri ustanavljanju novih lutkovnih skupin, lutkovno izobraževanje otrok, mladine in odraslih – predvsem v posavski regiji, po Sloveniji in v tujini. Z izdelavo lutk, režijo in scenografijo svetujejo in pomagajo tudi drugim lutkovnim skupinam.

Producirajo avtorske lutkovne predstave, s katerimi oživljajo grajske zgodbe, ter aktualne in pretekle sevniške lokalne posebnosti, kot na primer sevniško voščenko, da jih najmlajši ne bi pozabili.

Pestro je tudi v letu 2016

Prvi dogodek bo že to soboto, 19. marca, ko Grajsko lutkovno gledališče Sevnica pripravlja 7. praznovanje Svetovnega dneva lutk. To bo letos še posebej svečano, saj se bo predstavila češka marionetna skupina iz Prage s predstavo »Kasparthesuperstar«.

Dogajanje se pričenja ob 16. uri z lutkovno-kulturnim dogodkom in branjem svečane poslanice Svetovne lutkovne organizacije Unima. Sledile bodo ti lutkovne predstave: »Zvezdica zaspanka« Lutkovne skupine Bukvica iz Valvasorjeve knjižnice Krško, »O zeleni žabici Emi, ki ni marala vode« Pravljičarne iz Slovenskih Konjic in »Kašparkoviny – Kasparthesuperstar« marionetnega gledališča iz Prage.

V programu bodo še lutkovne delavnice za otroke, pogostitev sevniške Pekarne Kruhek »Mizica, pogrni se!«,animacije različnih tipov lutk in razstava likovnih del 3. lutkovno–slikarske kolonije Lutkart 2015.

Da bi lutke in lutkarstvo čim bolj približali otrokom in mladini, bodo letos že četrto letos zapored organizirali lutkovno–slikarsko kolonijo Lutkart 2016, ki se vsako jesen ob Tednu otroka dogajana Gradu Sevnica. Na njej sodelujejo otroci slovenskih osnovnih šol, ustvarjena likovna dela pav obliki potujoče likovne razstave gostujejo na sodelujočih šolah.

Letošnje leto se je za Grajsko lutkovno gledališče Sevnica tudi sicer pričelo z velikim uspehom. Uvrstili so se na ugledni mednarodni festival amaterskih gledališč StrawanzFocus 2016, ki bo med 16. in 19. junijem letos potekal v kraju Bregezwald ob Bodenskem jezeru. Lutkovna predstava »Grdi raček«avtorja H. C. Andersena je bila s strani mednarodne strokovne žirije med 63 kandidatkami iz celega sveta izbrana v izbor 11 finalistk, in sicer kot edina lutkovna predstava festivala. Sevniška skupina se bo tako pridružila zasedbam iz Južnoafriške republike,Armenije, Madžarske, Izraela, Švice, Kameruna, Nemčije, Islandije in Avstrije.

Načrtov je še veliko. Za dodatno promocijo, oživitev in popestritev gradov v Posavju pripravljajo mednarodno slikarsko kolonijo Akvarela 7–5–3, ki bi vključevala 5 gradov in 3 vinarje, trajala pa bi 7 dni. Za mednarodno sodelovanje in delovanje gledališča ter realizacijo vseh ciljev seveda upajo na čim večjo podporo družbe in regije ter donatorjev in sponzorjev.

Lepo pa najprej vabljeni na 7. praznovanje Svetovnega dneva lutk na Gradu Sevnica.