Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Ljubljana

Prebivalstvo najstarejše v Občini Osilnica, najmlajše v Komendi

Piše: STA

Čas objave:
30.10.2022 08:32

Povprečni prebivalec Slovenije je bil 1. januarja letos, ko je bilo v Sloveniji 2.107.180 prebivalcev, star 43,8 leta. Prebivalstvo je najstarejše v Občini Osilnica, v povprečju 53 let. Najnižjo povprečno starost imajo prebivalci Občine Komenda, dobrih 39 let. Najvišji delež žensk je v občini Murska Sobota, najnižji pa v Šentrupertu.

Med občinami, ki imajo v povprečju najstarejše prebivalstvo, sta še občini Kostel, kjer je bila povprečna starost 1. januarja letos 51,6 leta, in Hodoš z eno leto nižjo povprečno starostjo prebivalstva. V vseh ostalih občinah je povprečna starost občanov pod 50 let.

Manj kot 40 let pa so v povprečju stari prebivalci samo treh občin od skupno 212 slovenskih občin. Poleg Komende sta to še občini Benedikt in Gorenja vas - Poljane. V obeh je bila 1. januarja letos povprečna starost občanov 39,4 leta, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Z navedenimi podatki se v glavnem prekrivajo tudi podatki o deležu najmlajših prebivalcev v občini, to je tistih, ki so stari do 14. let. Delež teh prebivalcev je najnižji v Občini Osilnica, znaša 7,2 odstotka. Sledita občini Šalovci (8,7 odstotka) in Kostel (9). Najvišji pa je ta delež v Občini Gorenja vas - Poljane, kjer je do starosti 14 let dobra petina prebivalcev, natančneje 20,7 odstotka. Sledita občini Komenda (20,2) in Sodražica (19,3).



Delež prebivalcev, starih 65 let ali več, je najvišji v Občini Osilnica, znaša 35,8 odstotka, najnižji pa je v Občini Benedikt, kjer znaša 13,7 odstotka.

Statistični podatki s področja demografije kažejo tudi, da je najvišji delež žensk med občani v Mestni občini Murska Sobota. Tam je bilo 1. januarja letos 52 odstotkov žensk. Sledita ji občini Ljubljana in Poljčane z 51,4-odstotnim deležem žensk.

Najnižji delež žensk pa je bil na omenjeni datum v Občini Šentrupert, znašal je 41,3 odstotka. To je daleč najmanj med prebivalci slovenskih občin. Sledita Občina Zavrč s 44,6-odstotnim deležem žensk in Občina Žetale s 45,8-odstotnim deležem. Večinoma se sicer ta delež giblje od 48 do 50 odstotkov.