stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Prebujena Spominčica

Piše: R.K.

Čas objave:
18.03.2024 08:25

Društvo za pomoč osebam z demenco Spominčica Novo mesto je v letos začela s preventivnimi delavnicami in dogodki, ki so namenjeni širši javnosti v smislu ozaveščanja, poznavanja in tegob bolezni demence.

Svojcem teh oseb, družini, soseski, želijo v društvu pomagati, jim svetovati, jih informirati o knjigah, o filmih, o dodatkih v
prehrani in novim prijemom v negovanju bolnika ter življenju. Vsi se moramo začeti zavedati, da je okoli nas do sedem tisoč bolnikov z demenco v zgodnji fazi bolezni, ki ostajajo doma, v domačem okolju, pri svoji družini.

Najtežje je za tiste, ki so sami, ostareli, z demenco in si ne morejo pomagati. V teh primerih se društvo obrača na občino, da sprejme učinkovite ukrepe, naredi že dolgo pričakovano strategijo ukrepov pomoči starejšim, zlasti še bolnikom z demenco. Le ti naj ostajajo doma, v domačem poznanem svetu, kjer lahko še prepoznajo svoje, se spomnijo lepih in toplih dogodkov časa življenja z njimi. Dom starejših še pride, kasneje, ko svojci, prostovoljci, več ne zmorejo.

Društvo Spominčica Novo mesto je v tem času organizirala več dogodkov. V januarju so udeleženci govorili o stresu, strahu, žalosti in se ob spremljavi kitare Andreja pripravljali na delavnice; vaje za urjenje spomina, petja ob glasbi, risanja in izdelovanja drobnih predmetov iz papirja, o pomenu hoje, gibanja v naravi, branja, pripovedovanja zgod s pomočjo psičkov Lune in Leona. V februarju so lahko prisostvovali in bili dejavni na okrogli mizi z Darjo in Nevo na temo zapostavljanja, diskriminacije "starizma", kot ga nekateri poimenujejo. Starejši od 75 let ne dobijo več posojil. Starejših nihče več ne vključuje v dogajanje.

V marcu bo Novomeščani bogatejši za prenos znanja in izkušen dr. Zdenke Čebašek Travnik (19. marca), našo nekdanje ministrice za pravice človeka in prof. dr. Zvezdana Pirtoška (28. maraca), našega nevrologa, velikega poznavalca bolezni demence, ki bo v dvorani Krke, predstavil stanje demence v regiji, Sloveniji in svetu.

Društvo ima svoj center v prostorih na Rozmanovi 10, kjer se bodo dogajale zgoraj omenjene dejavnosti. Društvo postaja prepoznavno v regiji saj na dogodke prihajajo ljudje od povsod. 

Trenutno v Novem mestu delujejo Demenci prijazne točke ki so v Domu starejših občanov Novo mesto, v Vzgojnem delovnem centru Novo mesto, v Centru brez ovir v Novem mestu, v Lekarni v Straži in nova v Lekarni Bršljin.

Razveseljivo je tudi to, da se takšnih dogodkov v obliki dela Alzheimer cafe udeležujejo zakonci z eno obolelo osebo. 

Društvo Spominčice Dolenjske pripravlja konferenco o stanju obravnave demence v našem okolju, v torek 7. maja, ob 14. uri, v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.