1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Kočevje

Pred 120 leti so v Kočevju dobili elektriko in vodovod

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.04.2016 05:19

120 leti so električne svetilke razsvetlile kočevske ulice, kar štejemo za prvo javno razsvetljavo na Slovenskem. 19. novembra 1896 pa je v kočevska stanovanja po vodovodnih ceveh tudi prvič pritekla pitna voda.

Zgodovinskemu dogodku – zagonu vodarne in elektrarne - so v Kočevju posvetili letošnje tematsko leto in ga poimenovali leto vode in luči. Ko so pred 120 leti prvič zagnali vodarno in elektrarno mesta Kočevje, je ta zagotovila elektriko za 700 svetilk in 400 m3 pitne vode dnevno. V sklopu letošnjega tematskega leta je Pokrajinski muzej Kočevje sinoči odprl razstavo z naslovom '120 let javne rabe elektrike na Slovenskem'. Avtor razstave Ivan Kordiš je pojasnil, da je elektrarna stala na območju sedanjega Marofa.

Avtor razstave je še poudaril, da je kočevska elektrarna prva na Slovenskem proizvajala električno energijo za javne potrebe. Kočevje pa je tudi prvo mesto, kjer je pobudo in skrb za elektrifikacijo v celoti prevzela mestna občina pod vodstvom dolgoletnega župana Aloisa Loya in zagotovila tudi vsa potrebna sredstva. Dolžina celotnega električnega omrežja je znašala 4000 metrov, na trasi pa so postavili 106 lesenih in tri litoželezne kandelabre znamke Mannesmann v obliki škofovske palice.


Na razstavi je sicer moč videti replike prvih obcestnih svetilk, prve knjige, kjer se uporabljajo slovenski izrazi za elektriko ter lesene, bakrene in steklene vodovodne cevi.

Avtor razstave Ivan Kordiš