Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Ljubljana

Pred nami so noči polne zvezdnih utrinkov

Piše: R.K.

Čas objave:
11.08.2021 09:34

V današnji noči bomo lahko opazovati številne zvezdne utrinke. Gre za tako imenovani meteorski roj Perzeidov, ki izhajajo iz ozvezdja Perzej in jih lahko občudujemo vsako leto v mesecu avgustu. Vrhunca bosta nocoj in v noči na 13. avgust, opazovali pa ga boste lahko še vse do konca meseca.

Roj meteorjev, ki bo torej najbolj intenziven v prihodnjih treh nočeh, je za seboj pustil komet Swift-Tuffle, njegove ostanke pa Zemlja zadene vsako leto okoli 10. avgusta. Ker takrat goduje Sv. Lovrenc meteorskemu dežju pri nas rečemo tudi solze Svetega Lovrenca, v vrhuncu pa jih lahko vidimo tudi 60 na uro.  Ko Zemlja "prileti" v ta kup kamenčkov in prahu, ti kamenčki proti nam letijo z veliko hitrostjo, okoli 200 tisoč kilometrov na uro in prav zaradi te velike hitrosti se zrnca nekje 100 kilometrov nad nami vžgejo in to je tisto, čemur rečemo utrinek. 

perzeidi
Meteor
Profimedia

Utrinki ali meteorji sicer nastanejo iz zelo drobnih prašnih delcev in zasvetijo nekje 90 kilometrov nad površjem. So zelo hitri, pri letu skozi ozračje pa sprostijo kar nekaj energije. Utrinki so oziroma bodo seveda najbolj vidni na območjih brez umetne razsvetljave, torej izven mest. O meteorskem roju sicer govorimo takrat, ko veliko število utrinkov ali meteorjev v določenem obdobju izhaja iz omejenega območja neba. V tem primeru prihajajo iz ozvezdja Perzej in videti je tako, kot da prihajajo vsi utrinki iz ene točke na nebu.

Nevarnosti, da bi meteoriti padli na tla ni, saj kometi za sabo puščajo bolj prah kot kamne in ti delčki so tako drobni in tako porozni, da večinoma vsi zgorijo v zraku.