zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice

Predstavili dobro prakso vrtca za otroke iz romskih naselij

Piše: R.K.

Čas objave:
03.02.2023 10:02

V Vrtcu Kočevje že peto leto teče program za otroke iz romskih naselij. Dobro prakso so prepoznali tudi na državni ravni.

Vrtec Kočevje je bil eden prvih vrtcev v Sloveniji, ki je že leta 2018 program predšolske vzgoje, ki ga financira Ministrstvo za izobraževanje, izkoristil za vključevanje otrok iz ranljivih skupin v oddelke krajšega programa v vrtcih. Na podlagi skupne presoje Vrtca Kočevje in lokalne skupnosti Občine Kočevje ter na podlagi podatkov o vključenosti otrok v vrtec, so na občini Kočevje ocenili, da so na območju občine tudi otroci, ki v letu pred vstopom v šolo še niso bili vključeni v vrtec, gre pa predvsem za otroke, ki prihajajo iz zelo občutljivih oziroma ranljivih okolij.

Občina Kočevje je po površini največja v Sloveniji in je posledično tudi naseljenost posebej ranljivih skupin, kot so otroci, ki živijo v štirih primestnih romskih naseljih, razpršena, zato so se v Vrtcu Kočevje spoprijeli z izzivom kako v program te otroke vključiti - predvsem pred njihovim vstopom v osnovno šolo. Otroci iz tovrstnega okolja se srečujejo z mnogimi težavami, prav tako njihovi starši. Jezikovne ovire, slabe bivanjske razmere, neosveščenost staršev, vse to vpliva na njihovo kakovost življenja, na samopodobo, socializacijo, vedenje in motivacijo za učenje ter posledično vodi v socialno izolacijo.

Program za otroke iz romskih naselij sedaj poteka že peto leto, obisk otrok in odziv staršev je pozitiven. Dobro prakso Vrtca Kočevje so prepoznali tudi na državni ravni. Tako sta ravnateljica vrtca Irena Robič in Mitja Lavrič, diplomiran vzgojitelj predšolskih otrok, vodja krajšega programa, na povabilo resornega ministrstva v ponedeljek, 23. januarja, predstavila dobro prakso tudi drugim slovenskim vrtcem in občinam.