stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Obrežje, Gruškovje, Jelšane

Prehod na MP s Hrvaško poenostavljen

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.12.2012 16:46

Hrvaška si želi, da bi po vstopu države v Evropsko unijo ne mejnih prehodih s Slovenijo imeli skupni nadzor meje. Potekajo pogajanja o skupnem nadzoru osrednjih cestnih mejnih prehodov Gruškovje, Obrežje in Jelšane.

Hrvaški in slovenski policisti se pogovarjajo o tehničnih, finančnih in ostalih možnostih za skupen nadzor meje, s katerim bi državljanom olajšali prehod hrvaško-slovenske meje. Na slovenski policiji sicer pravijo, da možnost opravljanja skupne mejne kontrole s Hrvaško obstaja, in sicer po njenem vstopu v EU. Posredovanje informacij o tem, kje se bo skupna mejna kontrola opravljala in na kakšen način, pa bi bilo, kot so navedli, v tej fazi preuranjeno.

Po vstopu Hrvaške v EU, ki je načrtovan za 1. julij 2013, bodo na meji med Hrvaško in Slovenijo praktično popolnoma ukinili carinski nadzor, medtem ko bodo do uvedbe schengenskega pravnega reda na Hrvaškem nadaljevali z izvajanjem policijskega nadzora. Pristojne službe na Hrvaškem pravijo, da se s slovensko stranjo pogovarjajo o združevanju policijskega nadzora na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje in Jelšane. Hrvaški in slovenski policisti naj bi skupaj nadzirali izhod iz Hrvaške na meji s Slovenijo in obratno, potniki pa bi svoje dokumente kazali zgolj na enem mestu in ne več posebej na vsaki meji.