stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Prenavljali bodo tudi Narodni dom

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
08.07.2020 10:40

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je na nedavni redni novinarski konferenci napovedal nadaljevanje prenove Glavnega trga, začeli pa bodo tudi s postopki za prenovo Narodnega doma, v kratkem sledi tudi razširitev krožnega križišča »tabletka«. Na novinarski konferenci je delo projektnega sveta predstavil tudi predsednik Sveta za določitev funkcionalnih zemljišč Primož Skubic.

Predvideno je nadaljevanje prenove javnih površin in gospodarske javne infrastrukture v mestnem jedru Novega mesta, ki obsega del Rozmanove ulice ter Prešernov trg s Kastelčevo in Linhartovo ulico. V teku je javni razpis za izbor izvajalca, podpis pogodbe z izbranim izvajalcem je predviden v drugi polovici avgusta, začetek del je predviden v začetku septembra 2020, zaključek pa do konca leta 2021.

Kot je povedal župan, je v teku tudi izbor izvajalca za pripravo projektne dokumentacije za prenovo Narodnega doma. Urejale se bodo vse etaže osnovnega historičnega objekta Narodnega doma in dvorišče na severni in zahodni strani objekta, predvidena je tudi pokrita povezava s sosednjim objektom (Jakčev dom) in sicer v obliki zaprtega mostovža nad Cvelbarjevo ulico.

Na področju državnih cest je bil sklenjen sporazum o sofinanciranju razširitve krožnega križišča za uvozni in izvozni zavijalni pas pri »tabletki«, uspešno se zaključuje projekt ureditve avtobusnega postajališča v Birčni vasi, predviden rok je 15. julij. Zapora na Šmihelski cesti na relaciji Gaber – Uršna sela – Novo mesto se zaradi zahtevnosti gradnje in dodatnih del podaljša, projekt bo zaključen do konca meseca avgusta.

Do konca leta bo potekala tudi sanacija 12 odsekov občinskih cest v skupni dolžini dva tisoč metrov ter eden usad v sedmih krajevnih skupnostih. Cilj je zmanjšati število cest, kjer je zaradi dotrajanosti ceste sam strošek rednega vzdrževanja zelo velik. Izstopajo ceste, kjer je cestišče uničeno zaradi mnogih prekopavanj pri polaganju druge infrastrukture kot tudi zaradi same starosti asfaltne površine.

Predvidena je tudi ureditev križišča Ceste Brigad z Andrijaničevo cesto. Izveden je bil razpis za izbor izvajalca, začetek gradbenih del je predviden za začetek avgusta, zaključek vseh gradbenih del pa do konca novembra. Po končani investiciji se bodo nadaljevale aktivnosti za rekonstrukcijo Ceste Brigad v smeri proti OŠ Bršljin. Za izvedbo dozidave osnovne šole in vrtca Otočec je postopek javnega naročila objavljen ponovno, rok za oddajo ponudb je določen za konec meseca julija. Zaradi dotrajanega obstoječega vodovoda in težav s tlakom se na Gornji Težki vodi gradi novo vodovodno omrežje ter dodatni 100 kubični vodohran, je še zaključil župan.

Predsednik Sveta za določitev funkcionalnih zemljišč Primož Skubic je na novinarski konferenci predstavil delo sveta in ocenil, da je urejenih že več kot 60 odstotkov zemljišč, kar pomeni, da je bilo delo sveta zelo učinkovito. Vzpostavljena je bila učinkovita komunikacija med vsemi členi, računajo, da bodo funkcionalna zemljišča v popolnosti uredili do leta 2022. S tem je Svet izpolnil svojo nalogo in zaključil z delom.

V juniju je bila ustanovljena medobčinska delovna skupina za romsko problematiko, ki jo sestavljajo predstavniki različnih občin (MONM, Črnomelj, Grosuplje, Kočevje, Krško, Metlika, Ribnica, Semič, Šentjernej, Škocjan, Trebnje). Njen namen je oblikovanje strokovnih predlogov za izboljšanje področja romske problematike, ki bodo podlaga za nadaljnje ukrepe države na tem področju.

Medobčinska inšpekcijska služba Skupne občinske uprave občin Dolenjske in Inšpektorat RS za infrastrukturo, Inšpekcijo za ceste, železniški promet, žičniške naprave in smučišča bosta v mesecu juliju izvedla skupno akcijo nadzora glede preglednosti in izvedenih posegov zaradi izvajanja kmetijske dejavnosti ob državnih in občinskih cestah. Gre za prvo tovrstno koordinirano akcijo.