1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

Prepoznate možgansko kap?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.11.2015 06:23

Splošna bolnišnica Novo mesto in Zavod Viva ob 15.30 na Centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto pripravljata simpozij z naslovom Obravnava bolnika z možgansko kapjo.

Na simpoziju bodo tako predstavili najnovejše epidemiološke podatke, dejavnike tveganja, pomen zgodnjega odkrivanja možganske kapi, spregovorili o sodobni diagnostiki, zdravljenju in obravnavi možganske kapi ter govorili o multidiscipliniranem pristopu k zdravljenju in obravnavi bolnika z možgansko kapjo.

Še pred tem ob 14.30 uri pa bodo na novinarski konferenci spregovorili na temo 'Prepoznate možgansko kap?'.

Možganska kap je velik javnozdravstveni problem. To je stanje, ki za seboj pušča težke posledice. Tretjina ljudi umre, tretjina jih utrpi trajno invalidnost. Prizadene tudi vse več mlajših ljudi.


Zdravniki lahko zelo učinkovito pomagajo pri kapi, ki jo povzroči strdek, vendar je čas, ko je pomoč možna, zelo kratek, zgolj štiri ure in pol. Okolica pogosto ne prepozna znakov, saj ti niso vedno najbolj očitni. Poleg tega zaradi različnih razlogov ustrezne strokovne pomoči dolgo časa niso mogli ponuditi v vseh bolnišnicah, zato je toliko bolj dobrodošel sistem TeleKap. To je pomembna novost pri obravnavi kapi, kjer zdravniki obeh kliničnih centrov s pomočjo sodobne tehnologije lahko na daljavo pomagajo svojim kolegom v regionalnih bolnišnicah, da pravilno izpeljejo diagnostične postopke in zdravljenje. S tem bolnikom prihranijo dragoceni čas in rešijo življenje, predvsem njegovo kakovost. Gre za prvi tovrstni primer medicinske prakse v Sloveniji,
ki se bo sčasoma lahko uveljavil tudi v drugih vejah medicine.