stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

Pri nas k sreči hujšega ni bilo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.07.2015 05:09

Ponoči so vso državo zajele krajevne nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra. Dolenjska, Bela krajina in Posavje so jo odnesli dobro, medtem ko so neurja s točo povzročala največ težav na Koroškem, Štajerskem, Gorenjskem in Bovškem. Za danes velja opozorilo zaradi naraščanja vodotokov in hudournikov, vendar po jutranih informacijah vremenoslovca na hujše ne kaže.

Agencija za okolje pa je včeraj zvečer izdala hidrološko opozorilo zaradi nevarnosti, da ob močnejših nalivih v večjem delu države ponekod hitro narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki. Ob tem so možna razlivanja ob strugah. Je pa dežurni vremenslovec z Agencije za okolje Uroš Strajnar v jutranjem pogovoru za Radio Krka povedal, da količina padavin ni dosegla tolikšnih vrednosti, da bi naraščanje in posledično razlivanje povzročalo hujše težave. Tudi sicer fronta, ki je dosegla naše kraje, ni bila tako izrazita kot nevihte pred njo.

Dolenjci, Belokranjci in Posavci smo jo torej odnesli dobro. Nekaj po polnoči je sicer v Tovarniški ulici v Krškem strela udarila v drog ob želežniški progi. Gasilci PGE Krško pa pri pregledu kraja udara strele niso opazili posebnosti.

V krajevnih neurjih poškodovanih več kot 100 objektov, vreme se umirja
Po nočnih krajevnih neurjih so jutranje temperature krepko pod 20 stopinj Celzija, ponekod še rahlo dežuje, vendar naj bi padavine tekom dopoldneva večinoma ponehale, v naslednjih dneh pa bo spet sončno in postopoma bolj vroče vreme.

Neurja z močnim vetrom in ponekod s točo pa so včeraj in čez noč povzročala precej težav predvsem na SZ, S in SV države. Na Koroškem je bilo poplavljenih več cest. V isti regiji je prav tako zalilo več kleti, podobno je bilo na območju Murske Sobote z okolico in Mariboru. Padala je še toča. Škodo so povzročali tudi udari strele, več je bilo izpadov električne energije. O toči in posledicah močnega vetra pa so pred tem poročali še z območja Bovca in Bleda.

Neurje je poškodovalo več kot 100 objektov, še vedno so poplavljena nekatera cestišča.
Zaradi poplavljenega cestišča je zaprta cesta Trbonje-Vuhred med Dravčami in Trbonjami, promet je oviran na cesti Dravograd-Radlje pri Sv. Boštjanu in na več odsekih tudi na cesti Radlje-Vuhred, poroča prometnoinformacijski center.

Kot je za Radio Slovenija povedal dežurni na centru za obveščanje Franc Vide, je zaradi vetra in toče poškodovanih več kot 100 objektov, poškodovani so elektrovodi, porušilo se je večje število dreves, zaradi udara strel so zagoreli štirje objekti, meteorna voda je zalila nekaj kleti stanovanjskih in proizvodnih objektov in cest, vendar ni povzročila večje škode.

Padavine bodo sicer danes povsod ponehale, sprva bo pretežno oblačno, čez dan pa se bo delno razjasnilo. Na Primorskem bo precej jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. V primerjavi s prejšnjimi dnevi bodo temperature precej padle. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 24 do 27, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.
Vikend bo spet sončen in vroč.

Uroš Strajnar o vremenu