stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Pri ohranjanju okolja ni plana B

Piše: R.K.

Čas objave:
21.04.2023 09:06

Svetovni dan Zemlje praznujemo od leta 1970, letos poteka pod sloganom Vlagajmo v naš planet. Ob današnjem dnevu smo se pogovarjali z direktorjem Komunale Novo mesto, Bojanom Kekcem.

Dan Zemlje z vsakim letos poleg novega slogana postaja vse bolj globalen praznik Zemlje v smislu čuvanja našega planeta. "Pri ohranjanju našega planeta nekega plana B ni. Imamo samo to Zemljo, ki jo imamo in jo moramo v taki ali boljši kondiciji pustiti naslednjim generacijam, " je uvodoma povedal Bojan Kekec.

Evropa vodi ključno politiko in je daleč naprej pred ostalimi kontinenti. Evropska komisija v svojih programih do 2050 predvideva ogljično in energetsko nevtralno družbo. Ta zeleni dogovor je dokaj optimistično zasnovan. Tem zeleni politiki bi po mnenju Bojana Kekca morale slediti tudi druge industrijsko zelo razvite države, ki so tudi največji onesnaževalci, to so ZDA, Kitajska, Indija, ... 

Glede stanja okolja v Sloveniji je Bojan Kekec povedal, da ima Slovenija dokaj ugodne predispozicije pri ohranjanju narave. Posamično se pojavljajo nekateri problemi, kjer je treba poudariti uravnoteženje vseh treh kazalnikov trajnostnega razvoja, kjer je pridelava hrane trenutno najbolj aktualna. "Slovenija je imela ob osamosvojitvi skoraj 80 % samooskrbe, danes pa je na približno 20 %," je navedel Bojan Kekec ter dodal, da je treba to pridelavo hrane in ohranjanje okolja in tudi ekonomski razvoj vedno uravnotežiti. Tukaj je Slovenija po oceni Kekca v primerjavi z Evropskimi državami visoko nad povprečjem, ne dosega pa nivoja Skandinavskih držav.

Osnovno poslanstvo Komunale Novo mesto je skrb za okolje in v okviru tega izvajajo tri osnovne javne gospodarske službe; to je oskrba s pitno vodo, odvajanje in čiščenje voda ter ravnanje z odpadki. Na vseh področjih imajo zastavljene nove projekte. Direktor Kekec je povedal, da je bilo v preteklosti narejeno veliko, vodo oskrba je rešena za nekaj desetletij, imajo nove vodarne, nove cevovode in vodohrane. Na področju odvajanje in čiščenju odpadnih voda so postavili novo centralno čistilno napravo v Ločni, ki vodo prečisti do nivoja kopalnih voda. Krka se ne onesnažuje več in vse, kar prihaja iz čistilne naprave v Krko, je na visokem očiščenem nivoju. Poleg tega pa tukaj s samopredelavo blata na čistilnih napravah izkoriščajo energijo, saj s kogeneracijo polovico energije, ki jo porabijo na čistilni napravi, tudi sami proizvedejo.

Pred letom so se lotili še dodatno zbirati odpadno gospodinjsko olje, zdaj pa so se lotili tudi projekta tekstila, ki je pomemben odpadek, ki se ga da uspešno predelati. Prijavili so se na razpise, jeseni pričakujejo pilotni projekt, kjer bodo občanom nudili tudi odlaganje teh odpadkov, ki jih je veliko.

V lanskem letu so na Komunale preživljali težko obdobje, cene energentov so se namreč močno povišale. Niso se odzvali s podražitvijo, je povedal Bojan Kekec, lansko leto so nekako premostili in so zdaj pred vrati dvigi cen, ki so med 12 in 20 odstotkov. Za povprečno 4-člansko družino je to med 5 in 6 evri. Cena energije se je sicer v zadnjem obdobju povečala za 400 odstotkov. V dveh letih so skupaj do zdaj plačali 1,6 milijona več električne energije pri 16,5 milijonih proračuna, ki ga ima Komunala. Pri vodenju pa je treba gledati vse kazalnike, tudi likvidnost, je povedal Kekec ter dodal, da je država z ukrepi zamujala, tako da je Komunala zaradi ohranjanja likvidnosti primorala zvišati cene.

Celotnemu pogovoru z direktorjem Komunale Bojanom Kekcem lahko poslušate v pripetih datotekah.

Pogovor z Bojanom Kekcem, 3. del


Pogovor z Bojanom Kekcem, 1. del


Pogovor z Bojanom Kekcem, 2. del