IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Prihaja Sem glasba, sem mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
04.04.2024 11:30

Mednarodni glasbeni festival SEM GLASBA, SEM MESTO (SGSM), v produkciji Zavoda Novo mesto, poteka že deveto leto. Med 15. in 20. aprilom, na lokacijah Trdinove dvorane ter Glasbene šole Marjana Kozine. Obenem bo potekalo že 6. mednarodno pevsko tekmovanje SGSM s področja opere in samospeva duo.

Letošnji festival SGSM bo otvoril Tango Story Team, ki je projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 – Ptuj. Skupaj s svetovno znanim violinistom Stefanom Milenkovićem, je projekt gostoval na največjih odrih po Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini ter imel zelo uspešno turnejo v ZDA. Tokrat se vrača v vrhunski zasedbi z virtuozom na harmoniki Borutom Zagoranskim, izvrstnim violinistom Matijo Krečičem, legendarnim kontrabasistom Žigatom Golobom, multiinstrumentalistom Markom Korošcem ter pianistom in umetniškim vodjem Mladenom Delinom. V zgodbi o tangu plešeta svetovna prvaka v tangu, Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj. Mednarodno uveljavljeni glasbeniki vas bodo popeljali od starega tanga vieha iz gostiln in bordela do tanga nueva, klasičnega modernega tanga.

Naslednji dan bo oder Trdinove dvorane prevzela Manja Slak. Uspešna in talentirana violinistka ter prejemnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Redno sodeluje z različnimi priznanimi orkestri in dirigenti po Evropi, predstavila pa se je tudi s številnimi koncerti v vlogi koncertne mojstrice. V programu SGSM bomo slišali tudi koncert lanskih udeležencev tekmovanja ter koncert udeležencev letošnje mojstrske delavnice (masterclassa), pod vodstvom priznane sopranistke, solistke in pedagoginje Snežane Nene Brzaković, ki jo v 2024 izvajamo prvič.

Na zadnji dan bo gala večer opernih arij in samospevov kot koncertni finale najboljših na 6. mednarodnem pevskem tekmovanju v samospevu duo in operi. Finale v samospevu duo bo ob klavirski spremljavi odličnih korepetitork in korepetitorjev. Finale v operi, pa ob spremljavi simfoničnega orkestra Cantabile pod umetniškim vodstvom maestra Marjana Grdadolnika.

Cena festivalske vstopnice je 40 € (nakup možen samo na blagajni KCJT). Spremljevalni program SGSM je nastal v sodelovanju s TIC Novo mesto. Vsi zainteresirani so vljudno vabljeni na brezplačen voden ogled Novega mesta, s poudarkom na njegovi glasbeni zapuščini. Zborno mesto je na Glavnem trgu, pred TIC Novo mesto, v sredo, 17. 4. 2024, ob 17.00. Prijave sprejema TIC Novo mesto, na tel. 07 393 03 90 ali tic@novomesto.si.

Celoten program lahko najdete na spletni strani https://www.kcjt.si/program/sem-glasba-sem-mesto/sgsm-2024/9-mednarodni-glasbeni-festival-sgsm-2024.

Vse informacije in rezervacije lahko dobite na blagajni KCJT ( Novi trg 5, 8000 NM , telefon: 07 3930 395 , 064 220 922 , blagajna@novomesto.si) . Nakup možen na blagajni KCJT, v TIC NM ali preko spleta : https://znm.mojekarte.si/si/celotna-ponudba.html